Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Drastično poduzimanje


Samo jedan od pet maturanata Medicinske škole s kojima smo razgovarali u Danu karijera rekao je da bi se rado zaposlio u pulskoj bolnici nakon završetka srednje škole.

"Već pet godina se za to školujemo. To mi se sviđa, a uz posao bih završio studij sestrinstva", kazao je. Studirao bi u Rijeci, a možda i u Puli, gdje ovaj studij postoji već dvije godine. Preostalih četvero će na fakultet. Ne pada im napamet zaposliti se u bolnici.

U školskoj anketi čak se 90 posto učenika opredijelilo za studij. Mnogi od njih zapravo ne znaju što bi radili u životu. Kad su upisivali Medicinsku školu, zapravo nisu znali sviđa li im se taj posao. Zato među anketiranim ima i onih koji bi na policijsku akademiju. Ili na informatiku.

S druge strane, bolnica u ovom času traga za stotinjak medicinskih sestara. One su sad postale problematičnije od doktora. Riječka bolnica u potrazi je za jednakim brojem sestara.

Dakle, na novi, mladi kadar u bliskoj se budućnosti ne može previše računati. Iz bolnica poručuju da država i županija moraju nešto drastično poduzeti. I u Njemačkoj fali medicinskog neliječničkog kadra. Tamo uz znatno veću plaću imaju osiguran besplatan smještaj. Njemačka se već drastično pobrinula za sestre. Dok o njima Hrvatska nije ni počela razmišljati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini