Piše Oriana ŠPANIĆ

Dobre pince ni brez bura

Paladnjaki - pinca (Snimio: Dejan Štifanić)

Paladnjaki - pinca (Snimio: Dejan Štifanić)


Ne znam vjerujete li mi da je za mene svaki Vazan traumatičan do bola. Imam PTSP pred Uskrs. Moja majka je uvijek bila opterećena hoće li pince ispasti dobro i prisutnost tenzije uz taj blagdan je i dan danas prisutna kod mene. Znam da su i Brionkine pince jako dobre, ali izgleda da kroz ceremoniju njihova pečenja evociram sjećanje na majku. A možda su mi pince ispušni ventil da pod okriljem dopustivog budem neurotična. Ili naprosto ne znam živjeti bez težine posla. Nebitno, volim ih.

Pince bi se umijesile na Veliki petak, dizale preko noći, ujutro premijesile, opet dizale i stavljale peći. Vječni strah hoće li se dignuti jer ako nisu barem 13 centimetara visoke niš' ne valjaju, strah da ne zgore a unutra budu sirove… Dobre pince ni brez bura. To je teško tijesto, zato i je zahtjevno.

Pinca - uskršnja pogača od jaja, šećera, brašna, kvasca, grožđica, maslaca i mlijeka. Grožđice namočene u rum. Zarezan križ preko tijesta. Posebno bi se napravilo tijesto bez grožđica za jajarice. Uplete se pletenica, umetne kuhano jaje i stavi peći. Darivalo ih se djeci.

Na pincu se pred pečenje obavezno stavi par listova blagoslovljene ulike.

U Valici je živjela signora Maria, zvali smo je Maria Bauli, upravo zato jer su njene pince bile nešto predivno. Lijepe, visoke, ukusne. Nikad nije nikome rekla točan recept. Meni je rekla da moran jaja tući na bagnomariji, mojoj majci bi rekla da buro triba biti samo ono ča ima zlatnu hartu, susedi bi rekla da cuker triba vrči na kraju, drugoj susedi da mora vrči umisto bura pannu…

Nošenje pince i jaja na blagoslov. Pinca zamotana u bijelu uštirkanu lanenu krpu, izvezenu rišelje bodom. Ako bi se krpa presušila, vlaženje i peglanje preko gaze da slučajno ne požuti. I danas štirkam dosta toga.

Dok bi bile na misi, pekao bi se janjčić i to samo na maslacu uz dodatak par listova kadulje. Ravioli, napravljeni dan ranije, punjeni skutom i ovčjim sirom. Bilo je Uskrsa i kad je bilo samo krumpira za jesti.

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, uzrečica pristigla u naše krajeve preko Italije. Mislim da ću ove godine preskočiti pečenje pince i kupiti gotovu. Vrijeme je za rez.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of