PIŠE Borka PETROVIĆ

Di su partizani? U šumi!


Članovi štinjanske podružnice Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pula položili su na Dan antifašističke borbe cvijeće na mjesni spomenik i groblje. Prije tog čina, njih desetak okupilo se na Placi, mjesnom trgu, da bi se jedina Štinjanka među njima upitala: "Malo nas je, gdje su svi partizani?", a društvo joj odmah šaljivo repliciralo - "Kako gdje su partizani? U šumi!"

Šalu na stranu, sve je manje starih partizana, no njihove se tekovine ne zaboravljaju, čemu svjedoče i ovakva obilježavanja.

Upravo je u ovome selu, za one koji to ne znaju, u rujnu 1941. godine formiran prvi Narodnooslobodilački odbor u Istri, a na to podsjeća spomen-ploča na zgradi Mjesnog odbora.

Štinjan se može ponositi i činjenicom da već desetljećima, rame uz rame, miran suživot vode crvena petokraka i križ. Upravo je štinjanska Placa po tome jedinstvena: s jedne strane nalazi se spomenik poginulim borcima NOR-a, a na drugom kraju velik kameni križ posvećen štinjanskoj svetoj misiji, dok sa spomenika pogled puca upravo na crkveno zvono.

Prisjetimo se stoga onih koji, kako spomenik veli, vječno žive među nama. To su Štinjanci Mate Frančula, Grgo Kužinić, Miro Išić, Jakov Celija, Ana i Drago Pikunić, Ivan Glavić, Ivan Macan, Ivan Licul, Jure Kalc, Dinko Kalc te Anka i Zorka Juričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater