Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Crkla centrifuga


Pitaju ljudi u jednoj radijskoj emisiji kad će se ublažiti koronamjere i otvoriti dućani. "Nemam gdje kupiti frižider", požalila se jedna slušateljica. Ajde, mogu bez mašine za suđa, kaže ona. Može i bez veš mašine. Ali, bez frižidera ne može. A i djeca su izrasla, trebaju im nove cipele. Gdje ih kupiti ako dućani ne rade, zabrinula se Puljanka.

Kad smo već kod kućanskih aparata, meni je, recimo, crkla centrifuga u veš mašini. Možda se zaštopalo, a možda je otišao neki sklop, pumpa, kaže majstor. Mašina ni nakon odštopavanja ne žmika. Nakon što izvrti, ispirem robu pod špinom i cijedim komad po komad. Imam vremena za žmikanje koliko hoćeš. A i sviđa mi se ta riječ, žmikati, podsjeća na žmiganje. Svaki put kad crkne kućanski aparat, zažmiga lampica. Onda stavljam robu na prečku kade da se dobro iscijedi, pa tek onda na štrik.

Mašina za suđe crkla je još prije korone. Nitko je ne želi popraviti. Uska, 40 centimetara široka, Zanussi. Kažu stari model, mala, kompaktna, ne mogu je popraviti u stanu. Treba je uprtiti na leđa i odnijeti u servis, e da bi je ondje stavili na stol i rastavili. Ali najbolje ju je ne dirati jer čim je takneš, odmah će se raspasti. To je stari model, pitanje je ima li dijelova, najbolje da kupite novu, telefonski me upućuje majstor. Ali glupo mi je baciti mašinu prije nego što ju je netko uopće pogledao.

Elem, to je bilo prije korone. Za vrijeme korone em nema majstora, a nije ga, doduše, bilo ni prije, em nema nove mašine za kupiti jer su dućani zatvoreni. A ni cipela. A baš su mi se raspale ove stare. Potražit ću po kontejnerima kakav model. Možda nađem i dio za centrifugu.

Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of