PIŠE VANESA BEGIĆ

Carpe diem

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Šetnja Lungomareom krajem svibnja identična je šetnji ovom lokacijom kao i lanjske godine, kao i preklani, kao i 2010., 2000., kao da se ništa nije u međuvremenu dogodilo. No, dogodila se korona koja je u protekla dva i pol mjeseca uvelike promijenile živote i navike ljudi.

Za navike ćemo još vidjeti. Sada smo u nekoj, rekli bismo, fazi prilagodbe. Ljudi su jednostavno željni zraka, sunca, mora pa su mnogi i puno ranije započeli sezonu plivanja. A i druženja.

- Dok ne dođe drugi val, treba iskoristiti na najbolji moguć način to vrijeme - druženje, sunce, more - jer tko zna koje će godišnje doba biti kada dođe drugi val korone. Možda ljeto, s turistima, možda jesen, ili kasna jesen-zima, kada dođu sezonske boljke, zato treba iskoristiti ovo vrijeme "pauze" na najbolji mogući način, komentira jedan poznanik.

I zbilja, na popularnoj pulskoj šetnici sve je kao lani: trkači već od ranih jutarnjih sati aktivni, kao i oni koji rade sve za očuvanje zdravlja i skidanje kila. Vježbači kao da se nisu maknuli s trim-staze, a zimski kupači jednostavno prelaze iz jednog godišnjeg doba u drugo, gdje su im "neprijatelji" tek razni klobuci, rebraši i pokoja opasna meduza.

A svaka sunčeva zraka kao da je još ljepša, važnija, značajnija nego prije, kao da ranije nismo primjećivali svu ljepotu oko sebe, tog mora, prirode, kao da smo sve uzimali zdravo za gotovo. Sada uživanje u malim stvarima na otvorenom poprima sasvim drugi značaj.

Što se promijenilo u zadnja dva i pol mjeseca? Sve i ništa. Povećala se mnogima dioptrija, nekima kilaža, a nekima još tlak, cukar, gledanost turskih sapunica. I, poanta svega? Poanta je da nema poante osim carpe diem, "šlauf" je veći, proračun tanji i karoca gre... No, barem smo shvatili kakvom smo ljepotom prirode okruženi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater