PIŠE VANESA BEGIĆ

GRADSKA ŠTORIJA Od via Flavije do Ulice JNA i nazad

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Nemaju samo prigradska naselje zanimljive nazive, i usred samoga grada nalazimo na zanimljive priče o porijeklu naziva. Kada je poznati pulski arhitekt Anton Percan održao predavanje "Od Via Minerve do Ribarske i Maksimijanove ulice", što je u biti naziv za istu ulicu u samome gradskome središtu, spomenuo je i obližnji Vicolo della Bissa. Na spoju s krivudavim prolazom Vicolo della Bissa na zapadnoj strani prema planu iz 1820. godine, veli Percan, nalazio se hospicij obližnje crkve Majke Božje od Milosrđa (očito da su bili napredni kada su imali hospicij, op.a), dok je na južnoj strani ulica završavala ruševnim ostacima ranokršćanske bazilike sv. Marije Formoze. Naziv može asocirati na dijalektalni naziv za zmiju (biscia, bisia, bisa, bissa).

Govoreći o porijeklu toga toponima, dr. Attilio Krizmanić je za pulski stradarij zapisao da je od 1948. do 1993. godine ta ulica bila bez naziva, a da se od 1869. do 1948. zvala upravo Vicolo della Bissa, a prije 1869. Calle della Bissa. Toponim označava u dobrom dijelu nestalu, vrlo staru, srednjovjekovnu ulicu u povijesnoj jezgri grada. Njezina je građevna struktura u manjem dijelu nestala bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu, a ostatak je izbrisan u akcijama raščišćavanja ruševina pedesetih godina dvadesetoga stoljeća. Manji je dio ulice prema Maksimijanovoj još uvijek sačuvan.

Nedaleko se nalazi i Zdenac, a taj se toponim javlja u srednjem vijeku i označava bunar. U blizini su se nalazila gradska vrata nazvana prema bunaru Porta Puzzoli (1441.) Raniji nazivi za taj dio su Ulica Zdenac, Ulica Pozzetto, Ulica Zdenac, Vicolo del Pozzetto, Vicolo Pozzetto...

Nešto dalje, kod Arene, nakon završetka Istarske ulice, slijedi Flavijevska ulica, koja ide sve do Punte. Naziv je to za antičku cestu koja je spajala Pulu s Porečom, Trstom i Akvilejom. Išla je otprilike istom trasom stare ceste za Trst. Naziv ulice postoji već od 1869. godine, a kasnije se zvala Strada Postale, Via dell'Anfiteatro, Via dell'Arena, Via Flavia te Ulica Jugoslavenske narodne armije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater