Piše Vanesa Begić

Brdo viška?


Iako smo već pisali o pulskim brdima iliti brežuljcima, zanimljivo je napomenuti da komentara glede njihovog broja i o tome koja spadaju u veličanstvenih sedam uvijek ima puno. Kada smo nedavno nabrojali sedam pulskih brda, dobili smo i neke komentare da to nisu (upravo) ta brda, da tu pripadaju i neka druga. Uvidjeli smo da su i u literaturi liste nerijetko posve različite. Da ne govorimo o raznim internetskim stranicama gdje su također različiti komentari, kao i na raznim pulskim Facebook grupama koje se bave povijesnim temama.

Da je Monte Zaro brdo, u to nema sumnje. I Veli Vrh, odnosno Monte Grande također, kao i Monte Paradiso iliti Vidikovac. U nekim izvorima nalazimo i da je Kaštanjer brdo, iako je to u biti Monvidal, a tamo gdje je opisano da je to Kaštanjer, odnosi se u biti na Monvidal, odnosno na brdo Vidal.

Svakako je tu i brdo za vječni počinak Ghiro, puhovo brdo, prema talijanskoj poslovici "dormire come un ghiro" (spavati kao puh). Hm, budimo dobri, to je tek blagi eufemizam, recimo.

I Kaštel je brdo. Serpente? Magno? A što je s Rudjanom ili Volarizzom iznad Marine Veruda? Je li i to brdo? A pak ono Svetog Mihovila kod rodilišta? To spominje i Dante u Paklu već davno. Uzvisina iznad Arene, je li i to brdo? Izgleda da imamo koje brdo viška, no sedam ih sigurno imamo, ako ne i više.

Neki će reći da im je najnapornije uspet se Stubama Jurine i Franine do Monte Zara, drugi Radićevom, odnosno ex Omladinskom, a nekima je pak Kaštel poput nemoguće misije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of