PIŠE Lara BAGAR

Blagdanska kakofonija

snimila Sanja BOSNIĆ

snimila Sanja BOSNIĆ


Bundeva ili pšenica? Pauk ili jelen? Odaberi što ti više odgovara. Halloween ili Božić? Noć vještica ili večer uz pjesmu "Last Christmas". Prvi su za popularni amerikanizirani praznik koji slavimo kao Noć vještica, a drugo pak za najveći vjerski praznik.

I tako se dogodi da ovih dana u jednoj ruci držiš svijeće za blagdan Svih svetih, u drugoj bundevu za noć vještica, a dok se približavaš kasi ispred nje te čeka još jedno blagdansko iznenađenje - pšenica, božićna, naravno. Jedno ili drugo ili oba? Ne možeš pogriješiti jer sve je trenutno u ponudi u lokalnim hipermarketima. Blagdani on demand u hramovima konzumerizma. Baš kao program na zahtjev (on demand) koji si sam krojiš kada i kako ti odgovara. Tako je i s blagdanima. Samo treba izabrati.

Uostalom, cijene prošlogodišnje kolekcije božićnih ukrasa snižene su još krajem ljeta, kada su jeleni i anđeli (od lanjske sezone, naravno) stajali uz peraje i flamingose koji su i dalje palili i žarili ljetom. Možda je i zalutao koji zeko od Uskrsa. Malo rastopljen, čokolada izblijedjela…hop, hop i eto ga u košarici. Prava blagdanska konzumeristička kakofonija. Pa i neka je. Paše u ovoj "novoj normali" u kojem više ništa nije normalno. U hipemarketima se jeleni druže s paukovima, a na tržnici gljive sa šparugama.

Sve je jasno da više ništa nije jasno ili po nekom redu, pa tako i onom kalendarskom. Ima smisla u ovom besmislu. Svaki neizvjestan dan neka bude praznik. I dobar je to znak. Bolje da se kupuju pauci i lampice, nego kvasac i wc papir jer kada oni nestanu, znak je da više ništa nije smiješno i da je situacija - ozbiljna. Zato, živjele vještice i Djeda mrazovi. Možda tjeraju viruse. Što bi Alisa na to rekla?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum