PIŠE Borka PETROVIĆ

Bez podloška, molim!


Početkom iduće godine neki trgovački lanci (da ih ovdje sada ne reklamiramo) odlučili su iz prodaje povući plastične vrećice. Osim plastičnih vrećica, iz prodaje će povući i jednokratno plastično posuđe te pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamke te ih zamijeniti alternativnim, održivim rješenjima. Unatoč tome, vrećice se, po cijenama od 50 lipa do kune, i dalje nude na brojnim blagajnama, od trgovina preko tržnice i nikako da ih se riješimo.

Upravo je stoga tako lijepo zazvučala rečenica koju sam nekidan čula u jednoj mesnici, a koju je jedna Puljanka uputila mesaru - "Bez podloška, molim!" Riječ je o jednokratnim podlošcima od stiropora koji već istog dana završavaju u smeću. I tako svakoga dana, u velikim količinama.

Dok čekam u redu ugodno me znaju iznenaditi - ponekad i posramiti - rečenice poput: "Ne treba mi najlon, imam svoj", "Molim vas, ubacite odmah u moju torbu"… Svaka vam čast, ljudi, sitnice su te koje donose promjenu, a svatko od nas trebao bi krenuti od sebe te umjesto kukanja o klimatskim promjenama i kako ih spriječiti, kupiti trajnu torbu u kojoj ćemo špežu nositi kući. Bilo bi lijepo i kada bi se netko u Puli odvažio i otvorio dućan za prodaju namirnica i higijenskih sredstava - bez ambalaže. Takvi su dućani stigli do Rijeke, samo se trebaju "još malo spustiti".

Uskoro će se, 19. prosinca, obilježiti i Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica koji bi mogao biti dobar povod svima da se najlona napokon počnemo rješavati. Jer, statistike vele da se godišnja potrošnja plastičnih vrećica u svijetu penje na iznad 500 milijardi komada, a zbog velikih troškova recikliranja (samo se jedan posto reciklira) velik dio njih na kraju završi u prirodi. Štetnost plastičnih vrećica za okoliš najbolje pokazuje podatak da je za prirodnu razgradnju jedne vrećice potrebno više od stotinu godina, a brojne životinje uginu jer se zapetljaju u njih ili ih zamijene za hranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini