piše Roberto RAUCH

Bacanje boca u more

Podzemni spremnik

Podzemni spremnik


U Puli je sve više podzemnih spremnika za otpad. U njih bi ljudi, u nekom idealnom scenariju, morali ubacivati otpad koji su ranije sami odvojili. Na državnoj je razini naručena i velika količina spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Isporučit će se po cijeloj Hrvatskoj, a istaknuto je da je to trenutno najveća naručena količina spremnika u Europi. Što i ne čudi budući da Europa takve spremnike ima odavno.

Kultura odvajanja otpada na mala vrata, desetljeće ili dva nakon naprednijih europskih gradova, stiže i do nas. Tranzicija se pak, zna se, ne događa preko noći. Puležani svoj otpad odvajaju slabo ili nikako. Žalimo se na Kaštijun, a sami sve trpamo u isti koš, koji zatim ubacujemo u spasonosni crni spremnik namijenjen "ostalom" otpadu.

Čudnoj je epizodi svjedočila i jedna Puljanka ovih dana. Prolazeći pokraj podzemnih spremnika na rubu parka, jedva je primijetila da stariji čovjek u spremnik za staklo ubacuje prastare staklene boce. Sve dok joj se nije obratio.

- Ne mogu za njih dobiti naknadu, pa ih bacam u more, poručio je starac.

Zastala je, zaintrigirana ovom čudnom rečenicom. Starac je s poda podigao jednu od staklenih boca i ubacio ju u zeleni spremnik za staklo. Umjesto uobičajenog zvuka loma stakla, čuo se mokri "plup". Stvarno je pala u neku tekućinu, pomislila je žena i zaključila da ljudi u spremnik bacaju neispražnjene boce, zbog čega staklo pliva u mješavini starog vina, pive, coca-cole i vode.

No, starac je ponovio da boce baca u more. Rukom je podigao još jednu bocu, a žena se nagnula nad mračni spremnik. Kao da je i sljedeća boca pala u bunar - ovog se puta distinktno čulo mreškanje površine koje je uzrokovao pad boce. Puno je tu tekućine, zaključila je. Možda odnekud curi podzemna voda? Ili se u spremnik slijeva kišnica? Upalila je bljeskalicu na mobitelu i uvjerila se da boce plivaju u crnoj prljavštini. No, starac je čvrsto vjerovao u svoje. Za njega je to bilo more.

- Trebalo bi u bocu ubaciti papirić s porukom. Tko zna gdje bi je našli, rekao je i široko se osmjehnuo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini