piše vanesa begić

Advent i izgubljeni prostori

Danilo MEMEDOVIĆ

Danilo MEMEDOVIĆ


Revitalizacija i revalorizacija starih i napuštenih prostora. To se, gotovo poput mota, ponavlja i u Puli, kao i u drugim gradovima, neovisno o njihovoj povijesti, o njihovoj baštini.

Advent doba je veselja, slavlja, osvijetljenih ulica, trgova, druženja na otvorenom, na zraku, pa i kada pada kiša i stigne snijeg. Smisao Adventa je biti vani, družiti se uz kuhano vino, (nesvakidašnje) susrete, glazbu… No, zašto ne bi postojao i neki natkriven prostor za druženje, za adventska slavlja, neki prostor koji bi za tu priliku bio revitaliziran, revaloriziran, dobio novo ruho, novu primjenu upravo za blagdane, poput svojevrsnog božićnog sajma uz razna zbivanja.

        Nekada se u Domu sportova održavao božićno-novogodišnji sajam, u Domu branitelja blagdanski svojevrsni hand made, a zadnjih godina sve je preseljeno na ulice i trgove. Tek ponešto blagdanskog duha održava se još u trgovačkim centrima, ali to je ipak drukčiji đir, više komercijalan. Naravno, blagdani na otvorenom imaju poseban šarm i to nije upitno. No, Pula ima toliko napuštenih zgrada, prostranih i blizu same gradske jezgre, pa zašto ne bi u nekoj budućnosti to mogli biti prostori za blagdanska druženja, dobiti novo ruho, ugostiti koncerte i razna druga zbivanja?!

Mogućnosti je puno. Koliko li je samo prostora u gradskoj jezgri slobodno! Trst, Barcelona pa i Rijeka oživjeli su svoje napuštene i zapuštene prostore i pretvorili ih u pozornice za nova, šarena, drukčija zbivanja. Može li i Pula tako izgledati jednom u budućnosti?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum