PIŠE BORKA PETROVIĆ

A gdje je skulptura?

Arhiva

Arhiva


Svako-toliko netko se od Puležana upita gdje je nestala skulptura grčke božice s pročelja zgrade na Portarati. Nedavno je to pitanje postavljeno u Facebook grupi "Puljani, grad i neka prohujala vremena". Tu je, podsjetili su se, stajala za vrijeme Austrije, Italije, Jugoslavije, a onda u Hrvatskoj naprosto - isparila.

Nekoliko sam puta pisala o ovom slučaju i doznala da božica leži na sigurnom mjestu i čeka rekonstrukciju. I tako godinama. Zadnji smo put u Glasu Istre o njoj pisali 2018. te otkrili da je sa zgrade spuštena 2013. godine. Završila je tada u drvenom kasunu, u poliuretanskoj pjeni (lokaciju nećemo otkrivati radi sigurnosti) i tamo čeka bolje dane.

Kada je božica skinuta sa zgrade na adresi Portarata 2, u ožujku 2013., iz Grada Pule poručili su da skulptura odlazi na restauraciju u Zagreb te da će se vratiti za mjesec dana. Mjeseci su prolazili, a ona se nije vratila… Nakon godine dana upitali smo nadležne gdje je i doznali, kako su nam tvrdili, da su na skulpturi zamijećena mnogobrojna teška oštećenja kamenog materijala te je u tijeku "iznimno složen proces konzervatorsko-restauratorske obnove i rekonstrukcije elemenata peterodijelne skulpture".

U srpnju 2016. ponovno smo gradskoj upravi odaslali isto pitanje - gdje je skulptura? Tada je rečeno da čeka složen proces obnove koji moraju financirati suvlasnici zgrade, a da će se dinamika radova definirati kada se zatvori financijska konstrukcija. Cijena obnove i troškovnik, rekli su tada, bit će uskoro poznati.

No, dvije godine nakon toga, dakle u ožujku 2018. doznajemo da troškovnik nije još ni izrađen(?!) jer je u međuvremenu zgrada promijenila upravitelja, a ni stanari ne znaju zašto je cijela priča zapela. Dakle, ništa ni dalje ne znamo, ali probat ćemo doznati. Uvjerena sam da je skulptura doista na sigurnom mjestu, jer sam je na svoje oči vidjela. Ne krasi, dakle, unatoč nagađanjima, ničije privatno dvorište niti selo. Barem je tako bilo prije dvije godine. Vrijeme je da provjerim!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater