Piše Oriana ŠPANIĆ

Kost od lonca do lonca

Ilustracija (foto: Arhiva)

Ilustracija (foto: Arhiva)


Morning mood. Izležavanje uz razmišljanje o nadolazećem Božiću i Novoj godini. Kraj mene sok od grejpa, limuna i naranče, uz zdjelicu badema i suhih smokava. Sve kupljeno kod Ante iz Opuzena na tržnici. Želim se ovaj Božić razmaziti. Posljednja godina mog života s predznakom pet. Ulazak u šestu dekadu zaslužuje malo gastro hedonizma.

Meni baziran na lokalnim namirnicama i jednostavnosti. Bratić mi je kuhar i u ušima mi odzvanjaju njegove riječi:"Oriana, nauči pravilo 5. Dobro jelo ne želi više od pet sastojaka u sebi, uz namirnice koje rastu/žive u krugu 30-ak kilometara“. Koliko sam se puta, zahvaljujući njemu, najela u školskom kuhinjskom kabinetu, poznatom pod nazivom restoran ABC.

Table d’hôte sastavljen od špalete sušene na buri. Bolja mi je od pršuta, slađe je meso. Možda zato što sam naučena na nju. Pršut je bio namijenjen prodaji ili poklonu, a špaleta je ostajala za jesti uz kost za u maneštru. Legendarna kost koja ide od lonca do lonca samo da pušti gušt, odor maneštri.

Špaleta uz sir Veli Jože. Lazanje umiješene od ročkog brašna, juneće meso za ragú alla bolognese kojeg dinstam otprilike četiri sata. Podlijevam ga punomasnim mlijekom. U njega stavljam naribani korijen šelena, karotu, peršemul. Radim ga na maslacu.

Red lazanja, red mesa, posipano mladim sirom Šante Marine i na kraju podliveno slatkim vrhnjem. Za desert cukerančići i maraskino liker. Maraskino, kojeg sam nekad davno kupovala u dućanu Maraske iznad SDK-a, današnje Fine. Volim ga.

A možda crveni radič treviso na gril ploči uz brokulice začinjene maslinovim uljem, umjesto kruha grisini s ružmarinom, majčinom dušicom. Punjene lignje.

Ručno tkan stolnjak od konoplje (amanet moje none). Na stolu Haas & Czjzek porculan, davno kupljen od čeških turista na tržnici. Kristalne čaše iz Rogaške slatine. Svi smo ih nekad imali. Teški mesingani svijećnjak s pet svijeća od pčelinjeg voska. Ikebana od trsa loze, zamotana u krug i zavezana konopom. Po njoj porazbacane grančice božikovine.

A za Novu godinu - pečena svinjska rebra, uz kuhani kiseli kapuz z dobrin pešton. Dok misin fuže, slušati prijenos novogodišnjeg koncerta iz Beča i poslati želju u svemir, da dobijem kartu dogodine. Naravno, vaga je do daljnjega u stand-by modu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater