svjetska tržišta

Tehnološki sektor potaknuo rast europskih burzi

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Alphabeta i Microsofta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, pa je na putu dobitka u ovom tjednu od 1,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,64 posto, na 8.130 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 18.010 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 8.040 bodova.

Podršku tržištima pruža rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su sinoć Alphabet i Microsoft objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Cijena dionica Alphabeta porasla je u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, za 11, a Microsofta za 4 posto.

Zahvaljujući tome, trenutno su terminski Nasdaq i S&P 500 indeks u plusu oko 1 posto, pa bi, nakon jučerašnjeg pada, cijene dionica na Wall Streetu u petak mogle porasti.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, pa je nadoknadio jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,1 i 2,2 posto. U Australiji su, pak, pale više od 1 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici japanske središnje banke odlučili su ostaviti poticajnu monetarnu politiku nepromijenjenu.

Zbog toga je tečaj jena prema američkom dolaru pao na nove najniže razine u 34 godine, dok je japanski Nikkei indeks znatno porastao.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale, nakon što je objavljeno da su u prvom tromjesečju proizvođačke cijene porasle više nego u prethodnom kvartalu, što znači da bi australska središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se očekivalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater