borba za vlast

Kritikom aktualne vlade otvorena stranačka konvencija njemačkog CDU-a

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Predsjednik njemačke oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz pozvao je stranku u ponedjeljak, na početku trodnevnog stranačkog kongresa, na odlučnu borbu za povratak na vlast.

"CDU je opet tu...i spreman je preuzeti vladu i odgovornost za Njemačku", rekao je predsjednik CDU-a Merz na početku stranačke konvencije u Berlinu.

On je rekao kako Njemačka i njezini građani "nisu zaslužili" vladu kakva je sada na vlasti.

"CDU ima ideju i plan kako Njemačku odvesti u budućnost", rekao je predsjednik najveće oporbene stranke te ujedno i predsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu.

On je najavio da će prihvaćanjem novog programa na ovoj konvenciji CDU "odaslati jasan pozitivan signal" njemačkom društvu. Pritom će se posebna težina dati jačanju gospodarstva.

"Prije svega nam je potrebna politika koja neće marljive kažnjavati nego nagrađivati", rekao je Merz.

On je posebice kritizirao podizanje socijalnih povlastica aktualne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade.

"Potreban je novi pristup pomoći od kojeg bi profitirali samo oni kojima je pomoć zaista potrebna", rekao je Merz.

U istom tonu je nastavio žestokom kritikom migracijske politike aktualne vlade Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Već dulje vrijeme neregulirano useljavanje je veće nego što to dopuštaju kapaciteti integracije našeg društva. Tomu treba stati na kraj", rekao je Merz popraćen dugotrajnim pljeskom.

On je pritom više puta ponovio, za neke sporni pojam "vodeće njemačke kulture" kojoj bi se trebali prilagoditi useljenici, a termin je ljevičarima sporan jer sadrži elemente koji se temelje na kršćanstvu i njemačkoj tradiciji..

Tijekom trodnevne stranačke konvencije prvoga bi dana trebalo biti izabrano i vodstvo stranke. Merz se ponovno kandidira za predsjednika stranke, a rezultat glasanja se smatra važnim u kasnijem odabiru glavnog kancelarskog kandidata Unije na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Nakon konvencije CDU ulazi u završnu fazu kampanje za izbore za Europski parlament, a posljednjeg dana konvencije sudionicima će se obratiti i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini