njemačka

Izvoz električnih automobila nadmašio uvoz u 2023.

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Njemački izvoz električnih automobila znatno je nadmašio uvoz u 2023. godini, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda, razotkrivši i da je Kina zauzela uvjerljivo vodeće mjesto na ljestvici stranih dobavljača.

Njemački proizvođači izvezli su lani 786.000 električnih vozila, za 58 posto više nego u 2022. godini, utvrdio je Destatis, uz vrijednost izvoza od 36 milijardi eura.

Uvoz električnih automobila porastao je pak za 23,5 posto, na 446 tisuća vozila, vrijednih 14,1 milijardu eura.

Nizozemska je zauzela prvo mjesto na ljestvici odredišta njemačkih električnih automobila s udjelom u izvozu od 15,6 posto. Slijede Britanija i Belgija s udjelima od oko 14 posto.

Najviše električnih automobila uvezeno je pak lani iz Kine, s udjelom u uvozu od 29 posto, dvostruko većim nego u 2022. godini, izračunao je Destatis. Slijede Južna Koreja i Češka s udjelom u njemačkom uvozu u 2023. godini od oko devet posto.  

Električni automobili činili su lani ipak samo četvrtinu izvoza njemačkih autokompanija, koje su lani isporučile 1,7 milijuna vozila, za 13 posto više nego u 2022., pokazuju statistički podaci. Vrijednost izvoza iznosila je 65,3 milijarde eura.

Glavni kupac bio je SAD s udjelom u izvozu od 13,4 posto. Slijede Britanija i Kina s udjelima od 11¸,2 odnosno deset posto.

Uvoz vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem porastao je pak za 10 posto, na oko 1,1 milijun vozila u vrijednosti 28,1 milijardu eura, izvijestio je Destatis, ne navodeći zemlje porijekla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of