svjetska tržišta

Pozitivan početak tjedna na europskim burzama

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji burzovni indeksi su u plusu, jer se tržišni sudionici nadaju da bi Fed morao razmotriti snižavanje kamatnih stopa nakon podatka o smanjenju zaposlenosti u SAD-u u travnju.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu za 0,23 posto, na 506,67 bodova. No, obujam trgovanja je skroman, budući da je londonska burza zatvorena zbog nacionalnog praznika.

Istodobno, porasli su i frankfurtski DAX, za 0,27 posto, na 18.049 bodova i pariški CAC, za 0,29 posto, na 7.980 bodova.

Prema podacima američkog ministarstva rada, u travnju je u SAD-u bilo otvoreno 175.000 novih radnih mjesta, znatno ispod prognoziranih 240.000, dok je stopa nezaposlenosti porasla s ožujskih 3,8 na 3,9 posto. I podaci o rastu plaća su bili ispod očekivanja, što se smatra ohrabrujućim znakom glede popuštanja inflacije i potaknulo je špekulacije o mogućem snižavanju kamatnih stopa u SAD-u.

Među većim pojedinačnim dobitnicama je dionica Volvo Carsa, s rastom cijene za jedan posto, nakon što je taj švedski proizvođač vozila izvijestio da je travnju ostvario skok prodaje za 27 posto u odnosu na godinu ranije, ukupno prodavši 65.838 vozila, zahvaljujući jačanju potražnje za električnim i hibridnim vozilima. 

Znatno je poskupjela i dionica Indre, za 8,5 posto, zahvaljujući skoku dobiti te španjolske obrambene kompanije za 40 posto u prvom tromjesečju, na 61 milijun eura na krilima rasta europske potražnje za vojnom opremom.

Nove smjernice investitori čekaju od današnje objave indeksa menadžera nabave u ključnim eurpskim gospodarstvima. 

I Tokijska burza bila je zatvorena zbog nacionalnog praznika.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini