svjetska tržišta

Azijske burze porasle, dolar ojačao prema jenu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, dok je tečaj dolara prema jenu dosegnuo novu najvišu razinu u 34 godine, nakon što je japanska središnja banka ostavila monetarnu politiku nepromijenjenu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,8 posto, pa je nadoknadio jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 posto. U Australiji su, pak, pale više od 1 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici japanske središnje banke odlučili su ostaviti poticajnu monetarnu politiku nepromijenjenu.

Zbog toga je tečaj jena prema američkom dolaru pao na nove najniže razine u 34 godine, dok je japanski Nikkei indeks znatno porastao.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale, nakon što je objavljeno da su u prvom tromjesečju proizvođačke cijene porasle više nego u prethodnom kvartalu, što znači da bi australska središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se očekivalo.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su sinoć Alphabet i Microsoft objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Cijena dionica Alphabeta porasla je u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, za 11, a Microsofta za 4 posto.

Zahvaljujući tome, trenutno su terminski Nasdaq i S&P 500 indeks u plusu oko 1 posto, pa bi, nakon jučerašnjeg pada, cijene dionica na Wall Streetu u petak mogle porasti.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,68 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,75 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 155,55 na 156,10 jena.

Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti upozoravaju da bi mogle intervenirati kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0725 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0705 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,39 posto, na 89,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,35 posto, na 83,85 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum