TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na azijskim burzama uoči podatka o inflaciji u SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim burzama u srijedu se oprezno trgovalo uoči objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao dati uvid u to kako se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja, a najvažniji indeksi pritom su bilježili različite predznake.

MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 7,00 sati bio je u plusu 0,08 posto. Istodobno, japanski Nikkei indeks ostvario je dobitak od 0,47 posto, a australski ASX 200 za 0,42 posto, dok je južnokorejski Kospi oslabio 0,25 posto.

Analitičari očekuju da će inflacija mjerena potrošačkim cijenama, koja će biti objavljena u srijedu, u srpnju iznositi 5,3 posto na godišnjoj razini, nešto sporije nego u lipnju kada su potrošačke cijene u prosjeku rasle po stopi od 5,4 posto.

"Veći od očekivanja rast inflacije mogao bi sugerirati da inflacija jača, a to bi povećalo rizik od ranijeg zaoštravanja monetarne politike Feda nego se procjenjuje", kaže Jun Ronf Yeap iz investicijskog društva IG.

Također, bitno je i gdje se zbiva rast cijena - dok se prije izdvajao rast cijena zrakoplovnih karata i već korištenih automobila, sada se očekuje rast cijena hrane i stanovanja, navodi Yeap.

Investitori su na oprezu i zbog daljnjeg širenja delta varijante koronavirusa, koji je već rezultirao ograničenjima putovanja u Kini i dijelovima Japana.

Nastavljen uspon dolara

U očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u, ključnog za odluku Feda o daljnjem smjeru monetarne politike, američka valuta nastavila je jačati. 

Dolarov indeks, koji iskazuje tečaj dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u srijedu najvišu razinu od sredine srpnja - 93,1 bod, ojačavši 0,05 posto u odnosu na prethodni dan.

Pritom je dolar porastao prema euru šesti dan zaredom i to za 0,02 posto, pa euro stoji 1.1716 dolara. Tečaj dolara tako je prema euru na najvišoj razini od početka ožujka ove godine. 

U odnosu na jen, dolar je poskupio 0,1 posto, na 110,67 jena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum