MUSICA SACRA

Međunarodni festival zborova održan je diljem Istre. Sudjelovali su zborovi iz šest zemalja

Završnicu festivala Musica Sacra označio je svečani koncert u crkvi sv. Eufemije u Rovinju pred mnogobrojnom publikom. Zborovi su se predstavili izborom iz svog sakralnog repertoara, a koncert je zaključen zajedničkim izvedbama "Ave Verum Corpus" W. A. Mozarta i "Laudate omnes gentes" Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Ispred crkve sv. Eufemije u Rovinju

Ispred crkve sv. Eufemije u Rovinju


Musica Sacra - međunarodni festival zborova s uspjehom je održan od 14. do 16. listopada u Vrsaru, Rovinju, Pazinu i Funtani, a na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su zborovi iz šest zemalja. To su: Chorus Augustini iz Slovačke, The Trinity Boys and Mens Choir iz Danske, Schola cantorum Trichianensis iz Italije, Vokalna skupina Tamariska iz Slovačke, Mecsek Kórus iz Mađarske te iz Hrvatske Komorni zbor "Ivan Filipović" iz Zagreba, MPZ "Roženice" iz Pazina, Zbor Umjetničke škole Poreč, Zbor Glazbene škole Rovinj, Ženska klapa Teranke i Koralisti sv. Franje iz Rovinja.

Sakralna i tradicionalna glazba

Festival je otvoren svečanim koncertom u Vrsaru u crkvi sv. Marije od mora nakon povorke svih sudionika. Na koncertu su se zborovi predstavili s po dvije izvedbe – jednom sakralnom skladbom i jednom tradicionalnom skladbom iz zemlje iz koje dolaze.

Na svakom festivalu Musica Sacra gostuje po jedan izabrani hrvatski zbor kao predstavnik uspješne hrvatske zborske scene. Ove godine je to bio Komorni zbor "Ivan Filipović" iz Zagreba koji je na svečanom otvaranju izveo polusatni izbor iz svog repertoara. Kruna koncerta je zasigurno bila praizvedba skladbe "O Sacrum Convivium" Alana Kljajića za koju je skladatelj dobio dvije nagrade na prestižnom međunarodnom natjecanju u Koreji: Busan Choral Festival i Competition u konkurenciji od 45 skladbi iz 22 zemlje. Skladba je napisana u jednom dahu a posvećena je njihovom dirigentu maestru Goranu Jerkoviću.

Drugi festivalski dan bio je posvećen prijateljstvu i druženju te su tako gostujući zborovi održali koncerte prijateljstva s ležernijim programom. U Funtani, u crkvi sv. Bernarda je održan koncert talijanskog zbora Schola cantorum Trichianensis, slovenske ženske vokalne skupine Tamariska i izvrsne ženske klape Teranke. U Pazinu je održan koncert u Pazinu u suorganizaciji pazinskog Pučkog otvorenog učilišta, povodom Međunarodnog dana zborskog pjevanja, a nastupili su The Trinity Boys and Mens choir iz Danske, Chorus Augustini iz Slovačke, Mecsek Kórus iz Mađarske i Komorni zbor "Ivan Filipović".

Završnicu festivala Musica Sacra označio je nedjeljni svečani koncert u crkvi sv. Eufemije u Rovinju pred mnogobrojnom publikom. Zborovi su se predstavili izborom iz svog sakralnog repertoara te su izveli po dvije skladbe a koncert je zaključen zajedničkim izvedbama "Ave Verum Corpus" W. A. Mozarta i "Laudate omnes gentes" Gerharda Lagrangea što je ujedno i himna ovog festivala.

Oduševljena publika

Nakon zajedničke fotografije, svi su pjevači na stepeništu ispred crkve pod ravnanjem maestre Ines Kovačić Drndić zapjevali na hrvatskom jeziku skladbu "Zdravo Marijo" Ivana pl. Zajca te još jednom oduševili publiku.

Više od 300 pjevača je u tri dana festivala nastupilo na četiri koncerta te su putujući Istrom, upoznali njene zanimljivosti, tradiciju i kulturu. Danski zbor The Trinity Boys and Mens Choir je produžio svoj boravak još dva dana u Vrsaru te prekjučer održao još jedan koncert prijateljstva zajedno sa zborom Umjetničke škole Poreč i Glazbene škole Rovinj. Koncert je održan u Vrsaru u crkvi sv. Marije od Mora, kaže Ines Kovačić Drndić u ime Ars Culture, koja potpisuje organizaciju manifestacije uz podršku

Maistre, Turističke zajednice grada Rovinja, Turističke zajednice općine Vrsar i Turističke zajednice središnje Istre. U realizaciji koncerata prijateljstva pripomogla je Turistička zajednica općine Funtana i Pučko otvoreno učilište Pazin.

Inače, Festival Musica Sacra je pod nazivom "Musica sacra über die Grenzen" (Musica Sacra preko granica) prije više od dva desetljeća pokrenuo dirigent Manfred Linsbauer. Njegova je ideja bila da stanovnici Austrije i susjednih zemalja zajedno stvaraju glazbu. Festival je 2015. prvi puta održan u Hrvatskoj.

- Zahvaljujući udruzi Ars Cultura uz podršku Maistre, Turističke zajednice Rovinj i Turističke zajednice Vrsar, na kartu festivala ucrtala se i Hrvatska i postala tradicionalni domaćin festivala, ističe Ines Kovačić Drndić te dodaje da su svi sudionici bili smješteni Maistrinom vrsarskom Resortu Belvedere gdje su održani okrugli stol predstavnika i dirigenata zborova te vokalna radionica i zajednička proba pjevača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of