FESTIVAL AMATERSKOG KULTURNOG STVARALAŠTVA NA ISTARSKIM POZORNICAMA

Međunarodni festival zborova u Vrsaru, Poreču, Rovinju i Pazinu

| Autor: S. BRAJKOVIĆ

Ovogodišnji proljetni termin FAKS-a realizirati će se u dva dijela Međunarodnog festivala zborova od 2. do 5. svibnja i od 9. do 12. svibnja, a okupit će više od 800 pjevača iz Hrvatske, Italije, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije, Austrije i Rusije

Međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera – FAKS ( Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva) koji objedinjuje festivale pjevačkih zborova, puhačkih orkestara, likovne umjetnosti, glume i folklornih grupa, a koji će se ove godine realizirati u proljetnom i jesenskom terminu, okupiti će više od 1.500 amaterskih umjetnika u Vrsaru, Poreču, Rovinju i Pazinu.

FAKS je, kako saznajemo od Ines Kovačić Drndić, predstavnice Maistre d.d., jednog od pokrovitelja festivala, ponovno uvrstila Europska asocijacija festivala u popis Europe for Festivals, Festivals for Europe i u službeni vodič za europske festivale za 2019/2020.godinu.

- Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti i zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe, rekla je Ines Kovačić Drndić.

Ovogodišnji proljetni termin FAKS-a realizirati će se u dva dijela Međunarodnog festivala zborova od 2. do 5. svibnja i od 9. do 12. svibnja, a okupit će više od 800 pjevača iz Hrvatske, Italije, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije, Austrije i Rusije.

Otvaranje prvog dijela festivala zborova je u Vrsaru u četvrtak 2. svibnja u 20 sati u crkvi Sv. Marije od Mora . Slijedeći dan u petak 3. svibnja nekoliko zborova nastupit će na koncertu prijateljstva u porečkom kazalištu u 18. 30 sati, dok će u isto vrijeme ostali zborovi nastupiti u Rovinju u Multimedijalnom centru. Revijalni koncert festivala zborova u Pazinu je u subotu 4. svibnja u 18 sati u velikoj dvorani Spomen doma.

Koncert otvaranja drugog dijela festivala zborova je ponovno u Vrsaru u crkvi Sv. Marije od Mora u četvrtak 9. svibnja u 20 sati. Dio zborova nastupiti će u petak 10. svibnja na koncertima prijateljstva, istovremeno u 18.30 sati u Vrsaru (crkva Sv.Marije od Mora), Poreču (kazalište) i Rovinju (MMC). Završnicu festivala označit će revijalni koncert svih zborova u pazinskom Spomen domu u subotu 11. svibnja u 18 sati.

U okviru FAKS-a održati će se radionice i okrugli stol s uglednim stručnjacima u cilju poticanja novih umjetničkih kreacija, jer je FAKS mjesto gdje se javlja stvaranje novih ideja i programa.

Organizatori festivala su Ars Kultura i Vedras d.o.o., a pokrovitelji i partneri su Maistra d.d., Turistička zajednica Vrsar, Grad Pazin, POU Pazin, POU Poreč, POU Rovinj, TZ središnje Istre i TZ Rovinja. Ulaz na sva događanja i koncerte festivala je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater