GABI GALANT I MARIJAN JELENIĆ

ISPOD OBLAKA…U POLJU LAVANDE Poznati pulski glazbeni bračni par iz grupe Nola u malom selu Prkačini na Žminjštini uzgaja lavandu. Priča je počela prije 15 godina, A ONDA SE DOGODILA - KORONA

| Autor: Lara BAGAR
Gabi i Marijan (Dejan ŠTIFANIĆ)

Gabi i Marijan (Dejan ŠTIFANIĆ)


Na 5.000 kvadrata, odnosno pola hektara trenutno je u punom cvatu 2500 grmova lavande. Uskoro će sazrijeti i biti spremna za branje. Najvjerojatnije idućeg tjedna nakon koncerta na Prisavlju gdje će biti promocija pjesme koju su snimili sa Cubismom i jazz orkestrom HRT-a. Druga je to svirka ove godine. A nakon toga berba. Očekivani urod je 300 do 500 kilograma suhog cvijeta lavande od čega se može svašta napraviti

- Prkačini su ti odmah do Paladnjaki.

- Prkačini? Što ti je Ante Prkačin?, šalim se.

- Ma daj ne zezaj me. Ne bavim se glupostima. Prkačini su selo moje mame. Dođi do nas. Javi se kad si u Paladnjakima, govori mi Gabi dok idemo prema Prkačinima na Žminjštini.

Dolazimo do Pifara, prelazimo most i prvo skretanje lijevo Gabi Galant nam maše. Onako dugokosa i zlatokosa u pozadini s ljubičastim poljem lavande djeluje bajkovito. S kosirom stiže i Marijan Jelenić. Naravno o Noli je riječ. Paladnjaki čija se tabla vidi sa Nolinog polja stvarno su u susjedstvu, pedesetak metara preko pruge. Prolazi vlak, odnosno jedan grafitima išarani vagon koji par puta dnevno razbija mir ove mirisne oaze. Impresivan prizor.

Pravi mir, utočište, savršeno mjesto za odmor pa i karantenu ako do toga, ne daj nikada više, dođe. Marijanu je ona bila lijek i spas u izolacijsko vrijeme korone. Dok se Gabi kod kuće bavila on line školom- mlađi u osnovnoj, a stariji na fakultetu, Marijan se opet prihvatio posla u polju lavande koje su posadili još prije 15 godina. 

foto

Marijan je plantažu doveo do savršenstva (Dejan ŠTIFANIĆ)

- Ma to ti je bilo - muzika i poljoprivreda, prisjećaju se početaka sa lavandom. Te godine 2005. situacija sa muzikom nije bila ni na nebu ni na zemlji. Marijan je u prosjeku 20-30 puta dnevno imao nalet kreativnih ideja, šale se. Kada je vidio zemlju palo mu je na pamet zašto ne bi zasadili lavandu. I bi tako. "Naručili smo lavandu iz Dubrovnika, posadili je i evo već 15 godina raste. S time da smo se prvih pet godina aktivno bavili s njom. Dok je bila mala trebalo je čistiti korov i bilo je nekih proizvoda sve do 2010., prisjeća se Gabi.

- Imao sam tvrtku. Kako sam se bavio produkcijom zvuka i imao obrt, u taj obrt smo uključili proizvodnju suvenira vezano uz tu lavandu jer je cilj bio proizvodnja suvenira, a kasnije okretanje prema prirodnoj kozmetici s proizvodnjom iz vlastitih resursa. To je bila neka ideja, prisjeća se. U tom smjeru su i išli. Sami su destilirali ulje i punili vrećice i jastučiće s lavandom, a najbolje su im išli mirisni privjesci za ključeve. Marijan je u jednom trenutku patentirao i mirisne papuče te dobio brončanu marku za inovaciju. No, dogodila se recesija. " Godine 2010., nismo mogli biti poduzetnici i zatvorio sam obrt. To je stavljeno u drugi plan jer nam je u prvom planu bilo drugo dijete Tin, a i poletjeli smo "Iznad oblaka" i onda se okrenuli glazbi 100 posto.. Lavanda je ostala hobi, a s vremenom je to sve manje bilo važno jer jednostavno nismo stizali. A i život nas je odveo u glazbeničke vode i tome smo se posvetili maksimalno," priča Marijan, a desetogodišnji Tin sluša sa zanimanjem. Nastavljaju naizmjenično.

- A onda nas je ova situacija s koronom i zatvaranjem svega navela na razmišljanje, što imamo, što možemo i čime se možemo prehraniti, pa smo se sjetili da imamo lavandu i od 1. travnja smo ovdje, pričaju.

foto

Ljubičasta ljepota i Gabi (Dejan ŠTIFANIĆ)

Marijan je dobrano zasukao rukave, prokrčio šikaru, narezao drva, počeo sređivati kamp kućicu. Rezultat - sređeno imanje i 15 kilograma manje na vagi. Na 5.000 kvadrata, odnosno pola hektara trenutno je u punom cvatu 2.500 grmova lavande. Uskoro će sazrijeti i biti spremna za branje. Nadaju se pomoći, jer berba pod srpanjskim suncem nimalo nije laka. Najvjerojatnije idućeg tjedna nakon koncerta na Prisavlju gdje će biti promocija pjesme koju su snimili sa Cubismom i jazz orkestrom HRT-a. Druga je to svirka ove godine. A nakon toga berba. Očekivani urod je 300 do 500 kilograma suhog cvijeta lavande od čega se može svašta napraviti. I konačno nam Nola rješava vječnu dilemu koja nastaje između lavande i lavandina.

- Većina lavande koju mi uzimamo je lavanadin. Koja je razlika? Prava lavanda se koristi u medicinske svrhe jer nema kamfora i može se razmnožavati sjemenom jer nije sterilna. Lavandin je hibrid lavande koji je godinama reznicom postao takav kakav je i sterilan je, ne može se sijati. Pravoj lavandi pašu brdoviti šumski krajevi, dok ova naša, nazovimo je mediteranska budrovka sa Hvara je naša priča s ovih krajeva i to je mediteranska biljka. To je lavandin i njega ima svugdje," pokazuje Marijan s kosirom.

"Visoki su koliko i ja," šali se Gabi. " Kada smo kod visine osnovna razlika je u tome što je grm od prave lavande manji. Cvijet je manji i daje manje ulja. Lavandin daje veći grm, daje više cvijetova i u cvijetu ima više ulja. Osnovna razlika je kamofor, zato se lavandin prvenstveno i najčešće stavlja u ormare da bi tjerao moljce, komarce, pa nekad i mrave. I za uzgoj je isplativije. Eto, i mi kada smo se počeli baviti time mislili smo da smo posadili lavandu kasnije je ispalo da je to lavandin, objašnjava. No s vremenom su naučili i sada nema greške, objašnjavaju smireno.

foto

Gabi, Marijan i Tin (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nadopunjuju se, privatno i profesionalno, no to je kod Gabi i Marijana jedno. Baš kao i oni. Neki su ljudi, jednostavno, stvoreni jedno za drugo. Kada ih vidiš - to je to. Ne možeš drugačije zamisliti da bi moglo biti. Takvi su. Njihove balade su sličice ljubavi i svakodnevnice koji ovaj par kroz svoje pjesme slavi već 25 godina. Upravo tako, inspiraciju za pjesme koje su ih proslavile pronalaze u životu, a ljubav je vječni izvor novih pjesama koje će tek doći. Možda se u sljedećoj nađe i lavanda. "Ispod oblaka, stiže nova lavanda…". Pogrešno. Lavanda, voli sunce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini