BLUESKRS 03

Blueseri potjerali kišu: Čisti istrijanski blues party u Kanfanaru

| Autor: Mladen Radić


"They call it stormy Monday…", pjeva se u dobro znanom blues klasiku T-Bone Walkera, a upravo je takva bila Uskrsna nedjelja, kad se u Kanfanaru održalo treće izdanje Blueskrs festivala. No ni kiša, ni jak vjetar, kao ni znatan pad temperature nije omeo istinske ljubitelje bluesa da dođu na glavni kanfanarski trg, gdje je od 15 sati startao blueserski Vazanj - koncertni blues maraton koji je ugostio čak pet bendova – pulski Razor, pazinski Angola, domaćine Edi East Trance Blues, tršćanski Frank Get Band i novigradski Hutch Blues Trio.

Pregršt autorske glazbe

- Do sada su održana tri Dvigrad Blues Festivala, a evo sad je Blueskrs doživio svoje treće izdanje. Dvigrad Blues Festival je počeo malo ranije, a Blueskrs mu je mlađi brat – a namjera nam je bila da "rasporedimo" festival dva put na lito da se nešto zbiva. S obzirom na sve vremenske uvjete koji su nas pratili danima prije festivala, te da smo bili i na rubu otkazivanja, mi smo i više nego zadovoljni kako je sve prošlo – puno je zadovoljnih posjetitelja, i mislim da smo ponovo pogodili, podijelio je s nama svoje dojmove s ovogodišnjeg Blueskrsa Edi Maružin, koji je s udrugom Gustafi i Općinom Kanfanar organizator ove manifestacije. Među posjetiteljima brojni su oni koji redovno pohode ovu blues svetkovinu u Kanfanaru.

EETB (Snimila Tea Tidić)EETB (Snimila Tea Tidić)

- Dom svega toga je blues, odnosno rock glazba, i u Kanfanar dolaze namjernici i istomišljenici po glazbenom ukusu. Već smo krenuli s prvim pripremama za Dvigrad Blues Festival – definiran je velik dio line-upa, a tko će biti headliner – to ćemo naknadno otkriti, kaže nam Maružin.

Istarska rock scena definitivno ima svoje uzdanice - a među njima se ističe mladi pulski rock band Razor, koji je na Blueskrsu predstavio, uz covere, i svoje autorske pjesme - "Prodani Višima", "Vlak", "Sad se mala...", "Ona" i "Dođi ne odlazi". Kako saznajemo od članova benda, ovih pet pjesama, uz još pet koje su trenutno u procesu stvaranja, naći će se na njihovom debitantskom albumu.

Angola (Snimila Tea Tidić)Angola (Snimila Tea Tidić)

Svoj autorski opus predstavio je i na lokalnoj sceni dobro znani pazinski sastav Angola, koji s prekidima djeluje već više od dva desetljeća. Oni su prije dvije godine objavili album "Bogati snovi", a svoj prepoznatljivi zvuk temelje na rock glazbi sedamdesetih godina, uz tekstove na istarskom dijalektu.

Back to the roots domena

Domaćini festivala, Edi East Trance Blues servirali su s pozornice već dobro znanu plesnu energiju i energičnu svirku, a pomalo promrzla publika se odvažila i na ples, a nije nedostajalo ni pjevanja uglas s EETB. Kako je dan odmicao sve se više punio park na kanfanarskoj placi - jak vjetar je "stisnuo" posjetitelje uz štandove u zavjetrinu, no unatoč prohladnim temperaturama, atmosfera je bila nabijena pozitivom i u znaku susreta starih prijatelja koje veže ljubav prema blues i rock glazbi.

EETB (Snimila Tea Tidić)EETB (Snimila Tea Tidić)

Tršćanski kantautor Frank Get, koji u svom diskografskom opusu ima 16 albuma te nastupa diljem Europe i SAD-a, sa svojim triom je predstavio americana blues rock, te je iskoristio priliku da u Kanfanaru izvede premijerno i dvije nove skladbe s nadolaćeg albuma "Conspiracy Theorist" - a riječ je o skladbama "Van Allen's Belt" i "The War Isn't Over".

Hutch Blues Trio (Snimila Tea Tidić)Hutch Blues Trio (Snimila Tea Tidić)

Finale festivala ugostilo je novigradski Hutch Blues Trio, kojeg predvodi Davor Hačić, jedan od pobjednika Croatian Blues Challengea, koji je između ostalog nastupio i u Memphisu, a ovaj sastav je predstavio pomno birane blues i rock klasike u vlastitim aranžmanima.

A za sam kraj stigli su i gosti iznenađenja, gdje je festival zašao u "back to the roots" domenu - na pozornicu su se popeli istrijanski kantaduri Miro Vošten i Luciano Kliman, koji su uz harmoniku, te uz asistenciju Edija i Anga Maružina, izveli dobro znane istrijanske kante poput "Stara sura" i drugih.

Istrijanski kantaduri (Snimila Tea Tidić)Istrijanski kantaduri (Snimila Tea Tidić)

"Ovo je čisti istrijanski blues party!", rekao je Edi Maružin kad je najavljivao festival, a festival je to u potpunosti i opravdao - uz kvalitetnu svirku i bendove iz Pule, Pazina, Kanfanara, Trsta i Novigrada, a vrlo je pohvalno što je većina sastava predstavila svoju originalnu, autorsku glazbu.

Ukazanje Natprirodnih vinara Istre

Prigodno i uz sveprisutnu dozu zdravog humora, uz blagdan Uskrsa upriličeno je Ukazanje Natprirodnih vinara Istre, tj. mala smotra prirodnih, organskih, biodinamičkih, orange i ostalih vina. U toj kategoriji predstavili su se vinari Piquentum, Clai, Ghira, Makino, Dvorić, Lunika, Reset, Rawino i Šuran, a s obzirom na cjelodnevnu gužvu na štandu vinara, interes je bio popriličan.

(Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

I u žiži gastro ponude bili su lokalni proizvođači i tipična istarska jela - tako se između ostalog nudila špaleta giravolta, kapuz s kobasicom i ostala dobro znana tradicijska jela.

Kanfanar - grad bluesa

Teško je razdvojiti Blueskrs i Dvigrad Blues Festival - jer, oni koji su došli prvi put, vratili su se i na sljedeća izdanja, bilo proljetnog ili jesenskog izdanja. A sve je krenulo pod motom "Kanfanar - grad bluesa" - i taj moto je, zahvaljujući velikom entuzijazmu organizatora, itekako zaživio - jer ovdje definitivno dolaze namjernici, poslušati bendove koje rijetko imaju priliku čuti uživo u Istri. Blues i rock ima velik broj poklonika, no na poluotoku je sve manje mjesta gdje se može svirati takva glazba. Stoga Kanfanar postaje svojevrsna oaza, gdje se promovira taj glazbeni žanr, a pohvalno je napomenuti da je sve više autorskih bendova, koji na ovaj način imaju priliku predstaviti svoj kreativni opus publici.

(Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

I sam termin održavanja festivala pokazao se kao pun pogodak - Blueskrs je održan u popodnevnim satima, kao svojevrsni hommage legendarnoj akciji Francija Blaškovića "Jušto u podne" koju je znao godinama održavati u Kanfanaru. Tako pod sloganom priredbe "Zajno pokle užine" Blueskrs donio cjelodnevni festival, uz više od pet sati žive svirke, koji je svoje finale doživjeo u ranim večernjim satima. Tako su posjetitelji bili svih dobnih skupina - od roditelja s djecom do seniora, svatko je našao termin koji mu je odgovarao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater