majstor kjaroskuro tehnike

Španjolski muzej izložit će novopotvrđeno Caravaggiovo remek-djelo

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Darko Jelinek)

Ilustracija (Snimio Darko Jelinek)


Ljubitelji umjetnosti imat će priliku vidjeti Caravaggiov portret Isusa Krista koji će biti izložen u madridskom muzeju Prado nakon što su stručnjaci utvrdili da je doista djelo talijanskog majstora.

Muzej je u ovaj tjedan priopćio da je postigao dogovor s novim vlasnikom ulja na platnu, čiji identitet nije otkrio.

El Prado je rekao da je "Ecce Homo" jedno od najvećih otkrića u povijesti umjetnosti, budući da postoji samo oko 60 poznatih Caravaggiovih djela.

"Ecce Homo" (Evo čovjeka) naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španjolskog kralja Filipa IV.

Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zavjeta u kojoj Poncije Pilat predstavlja Krista mnoštvu. Prikazuje Krista u agoniji s krunom od trnja na glavi kojemu krv curi s čela.

Godine 2021. Španjolska je blokirala aukciju slike - koja se isprva pripisivala nepoznatom vršnjaku Španjolca Josea de Ribere iz 17. stoljeća - nakon što su stručnjaci sugerirali da je možda djelo Michelangela Merisija da Caravaggia.

Prethodni vlasnici potom su zadužili galeriju Colnaghi sa sjedištem u Londonu i New Yorku da istraži autorstvo slike, restaurira sliku i potencijalno je proda.

El Prado je u ponedjeljak rekao da će rezultati istrage, koji ponovno potvrđuju prvotno pripisivanje talijanskom majstoru, biti objavljeni kako bi se poklopili s otkrivanjem slike 28. svibnja na posebnoj izložbi.

Djelo će biti izloženo do listopada, stoji u priopćenju muzeja.

Citirana su četiri stručnjaka za Caravaggiove i barokne slike, uključujući profesoricu povijesti umjetnosti Mariu Cristinu Terzaghi i povjesničara umjetnosti Giannija Papija, koji su sliku nazvali "remek-djelom".

Talijanski barokni slikar, koji je umro 1610. u svojim kasnim tridesetima nakon burnog života, bio je majstor korištenja kjaroskuro tehnike. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater