valentinovo u puli

Dan zaljubljenih uz "Apoxyomenos recomposed" i performans KONCART

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Apoxyomenos recomposed" (Foto T. Genc/Graz Orpheum)

"Apoxyomenos recomposed" (Foto T. Genc/Graz Orpheum)


Kao i svake godine za Valentinovo, i ove će godine u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u 20 sati nastupiti Tamara Obrovac, koja će ovoga puta na svom tradicionalnom godišnjem koncertu predstaviti novi glazbeni projekt i suradnju s talijanskim pijanistom Stefanom Battaglia pod nazivom »Apoxyomenos recomposed«.

Tamara i Stefano

Pulska publika će imati priliku premijerno poslušati koncertnu izvedbu glazbenog materijala temeljenog na kompozicijama koje je Tamara skladala za balet »Apoksiomen« Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2017. godine, dio kojega su Tamara i Stefano pretpremijerno predstavili krajem listopada 2023. u dvorani Orpheum u Grazu.

Skladbe su dobile konačnu formu tijekom zajedničkog rada u Sieni na Accademia musicale tijekom 2022. i 2023. godine, kada su i snimljene.

Tekstovi pjesama su na starogrčkom, a temelje se na fragmentima stihova iz Euripidovih »Trojanki« koje je za baletnu predstavu izabrala dramaturginja Lada Kaštelan.

- Antiratna drama »Trojanke«, koja svojom temom rata i izgnanstva nažalost korespondira i sa suvremenošću, opisuje tragične sudbine žena po završetku Trojanskog rata kroz stihove koji govore o osjećajima kao što su tuga, očaj, bol, odustajanje, nada, veselje, mirenje i prihvaćanje onog što se ne može promijeniti. Umjetnička vizija projekta počiva na Apoksiomenu (brončanom kipu mladoga atleta koji je nakon 2.000 godina pronađen pod morem pored Malog Lošinja) kao artefaktu iščezle civilizacije, simbolu potonulog svijeta, izumrlog jezika, brodoloma, te metafizici mora kao grobnice, ali istovremeno i izvora i nastavka života. Melodioznost, ali i oporost starogrčkog dali su jednu novu dimenziju kreativnom radu ovog dvojca, čije su filigranske izvedbe otvorile novi spektar izričaja i potaknule transformaciju skladbi u drugačiju glazbenu formu koja u njihov rukopis kojeg karakterizira spoj suvremenog jazza i improvizirane glazbe, donosi i elemente klasične glazbe, navedeno je u najavi.

Tamara i Stefano surađuju od 2017. godine u ansamblu TransAdriatic quartet koji je 2019. godine objavio album »TransAdriaticum« na kojem je Tamara, ostajući vjerna svom izričaju u kojem povezuje Istru i suvremeni jazz, predstavila nove skladbe pisane za kvartet vrhunskih glazbenika iz dvije susjedne zemlje, Hrvatske i Italije, bivajući posebno nadahnuta originalnim pijanističkim rukopisom Stefana Battaglie, čiji se senzibilitet i poetika izričaja i u ovoj suradnji izvrsno nadopunjuju s emotivnošću i ekspresivnošću Tamarinog vokala.

Unikatan performans

Istovremeno, u caffe baru La Resistance, na programu je autorski muzički performance dramaturginje, glazbenice i izvođačice Ane Paške.

- Doživjet ćete i čuti pjesme različitih tematika, crtice iz svakodnevnog života te igranje s formom riječi i rečenica uz glazbenu pratnju harmonike, klavira, cajona i gitare. Autorica pjeva, recitira, u ponekim trenucima igra se s glasom i odlazi u nepoznate glasovne pejzaže, priča i pjeva o djetinjstvu, obitelji, stereotipovima, o majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i veselju. Postoji mogućnost da ćete tijekom koncerta posjetiti paški trg i susresti se s autentičnim uličnim dijalogom. Sve te teme možete doživjeti kroz upečatljive pjesničke slike, metafore, asocijacije, u kojima se mogu prepoznati svi, najavljeno je.

Umjetnica rodom s Paga, izvođačica i glazbenica, diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (2010.) i MA Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2019.). Zahvaljujući svojoj iznimnoj znatiželji i potrebi za istraživanjem različitih medija, završila je brojne izvedbene, glumačke i vokalne radionice, te se od 2014. godine potpuno posvetila autorskom stvaranju i radu, spajajući kazalište, glazbu, tekst, video, u nove izvedbene forme, stvarajući svoj prepoznatljiv i autentičan stil. Uz knjige »Slikovnica od pidžame« (2014.) i »JaMajka dream« (2016.), koje su popraćene glazbenim performansima istoimenih naziva, od 2018. godine diljem Hrvatske izvodi svoj, sad već kultni, glazbeni performance Improvizije kojeg je publika s velikim oduševljenjem prihvaćala. Začetnica hrvatske Extrade, kako ju je nazvala producentica Marijana Radoš, od lipnja 2022. godine svoj glazbeno-scenski ritual nazvala je jednostavno - KONCART.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini