KONCERT U PULSKOJ KATEDRALI

Nastupili pulski studenti i gosti iz njemačkog Augsburga

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Raznoliki repertoar, sastavljen od poznatih djela istarskih te svjetskih skladatelja uz mlade glazbene talente. Najkraći je to rezime koncerta održanog u utorak navečer u pulskoj katedrali, gdje su nastupili komorni zbor i orkestar Sveučilišta u Augsburgu (Njemačka) uz domaćine, Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Počelo je nastupom a cappella, kada su zborovi izveli "Oče naš" Matka Brajše Rašana uz dirigenta Andreasa Beckera. Recimo da komorni zbor Sveučilišta u Augsburgu desetljećima uživa izvrsnu reputaciju u zemlji i inozemstvu. Repertoar toga zbora ide od gregorijanskih korala do baroka, romantizma pa sve do današnjih dana.

Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svoje je početke, pod drugim nazivom, u sklopu tadašnje Pedagoške akademije, imao 1982. godine, pod vodstvom Zvonimira Ivančira. Par godina kasnije vodstvo preuzima Nikola Debelić, zatim Miroslav Homen, Denis Modrušan, a zadnjih devet godina Domeniko Briški. Svaki od tih dirigenata dao je svoj pečat ovome zboru, no kvaliteta je o(p)stala tijekom svih tih godina, iako se izmijenilo toliko generacija studenata.

Repertoar toga zbora je raznolik i bogat, obuhvaća djela ranih majstora, bisere zborske literature, a posebnu pozornost posvećuje istarskom skladateljskom krugu.

Stoga su i na ovome koncertu uvrštena djela Branka Okmace "Letuća beseda" i Branka Starca "Lanišćanski requiem".

Izvedena je i "Slava iz III. Staroslavenske mise" Albe Vidakovića, kao i djela koja potpisuju velikani poput Vivaldija i Haendela.

Predstavio se i orkestar predvođen Christophom Teichnerom, koji je mlad stažem, a bavi se interpretacijom glazbe baroka i klasike. Ovom se prigodom predstavio djelima Telemanna i Stolzela.

Solisti tijekom ove glazbene večeri bili su alt Ena Lešić Jovanović, a kod gostiju Ingrid Trickl i Inga Conzen (soprani), te alti Felix Heiske i Anna Kapfer.

Osim Beckera, zborom je ravnao i Domeniko Briški.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater