NONNO, NOBILE DI SAN MAURO

Vinarija San Mauro plasirala je novo crno vino s momjanskih brežuljaka. Etiketa sa zaštitnim znakom imanja PRIČA POSEBNU PRIČU

Obiteljska tradicija Sinkovićevih svoje je korijene na ovom području postavila pred gotovo 200 godina. Priča o vinu, ali ne samo o vinu, nastavlja se kroz već četiri generacije u vinariji San Mauro, smještenoj na bajkovitom brežuljku iznad Momjana

| Autor: Marcello ROSANDA
Vrhunsko i domaće - vino Nonno, Nobile di San Mauro

Vrhunsko i domaće - vino Nonno, Nobile di San Mauro


Na brežuljcima iznad Momjana, u vinariji San Mauro, nedavno su vrsni vinski znalci kreirali potpuno novi proizvod - vino pod imenom Nonno, Nobile di San Mauro. Rezultat je to želje da proizvedu vino na što prirodniji i jednostavniji način.

- U seriji vina sa zlatnom etiketom i nazivom Nonno nalaze se vina posebnih selekcija, posebnih godina i sorti koje se uzgajaju na prirodan način i tretiraju isključivo u situacijama u kojima je to neophodno, i to tradicionalnim preparatima. Takvu je filozofiju njegovao naš djed Piero da bi proizveo jednostavno, čisto i tradicionalno vino, zbog čega smo ovu seriju nazvali po njemu, kaže menadžer vinarije Sergej Sinković.

Vina ove serije proizvedena su u ograničenoj količini, a spravljena su od najboljeg grožđa iz posebnih godišta. Naime, svako vino serije Nonno proizvedeno je dužom maceracijom grožđa i odležalo je u drvu više od dvije godine.

- Nonno, Nobile di San Mauro je naše specijalno crno suho vino. Kupaža je to sastavljena od tri sorte crnog grožđa, Terana, Refoška i porečkog Muškata Ruža u postotcima 60:30:10. Teran i Merlot odležani su po četiri odnosno tri godine tako da ovo vino nosi berbu 2016. godine. Na nosu je mekano, ima note višnje i jagoda isprepletenih s mirisom latica ruže. U ustima je djelomično suho, uz ugodan okus višnje u kombinaciji s vanilijom, objašnjava enolog San Maura i Sergejev brat Patrik.

Vinarstvo se često opisuje kao vrsta umjetnosti, a vina kao odraz terroira, povijesti, tradicije i filozofije koja se nerijetko prenosi s generacije na generaciju. Obiteljska tradicija Sinkovićevih svoje je korijene na ovom području postavila pred gotovo 200 godina. Priča o vinu, ali ne samo o vinu, nastavlja se kroz već četiri generacije u vinariji San Mauro, smještenoj na bajkovitom brežuljku iznad Momjana.

Njihova je tradicija i temeljni posao proizvodnja vina, rakija i ulja. Međutim Sinkovići se nisu zaustavili samo na tome. Prije tridesetak godina otac Libero i majka Dora željeli su napraviti korak dalje u cijeloj priči i odlučili su pokrenuti vlastiti agroturizam koji je tada bio, kao djelatnost, potpuna nepoznanica u Istri.

- Možemo reći da smo bili pioniri u ovom vidu ugostiteljstva, a sve se razvilo u ozbiljnu priču kad smo ja i brat Patrik diplomirali na prehrambenom fakultetu, odnosno enologiju u Italiji, kaže Sergej.

Na 350 godina starom imanju, uz vino i likere vrhunske kvalitete, proizvode se i domaći džemovi, maslinovo ulje te vinski i balzamični ocat. Svi ti proizvodi dolaze uz modernu ambalažu i originalnu priču. Balzamični ocat tako nosi naziv Aceto Balcanico San Mauro, a napravljen je po staroj obiteljskoj recepturi i zamišljen kao aromatizirani ocat koji će začiniti lijepe trenutke za stolom. Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje aromatična je sinergija sorti Leccino, Pendolino, Bianchera i Buža, dok su džemovi i želei garancija izvrsnog doručka. Sastavljeni su od najboljeg domaćeg voća i pažljivo spravljeni prema obiteljskom receptu kojeg, od samog početka, prati iskustvo, znanje i ljubav none Dore.

Tako se ponuda San Maurovih proizvoda ubrzo proširila na deset etiketa vina, sedam etiketa rakija i likera, maslinovo ulje, balzamični ocat, šest etiketa domaćih marmelada koje se nude za doručak gostima koji, uostalom, na raspolaganju imaju i osam mini apartmana.

U vinariji i agroturizmu San Mauro, na tradicionalnim temeljima nastaju moderni proizvodi koji dočaravaju ljepotu bajkovitih brežuljaka, prostranog zelenila, svježeg morskog zraka i toplog sunca, a svojim specifičnim aromama, bojama i okusima potvrđuju bogatstvo ovog vinorodnog područja.

Pitali smo Sergeja što predstavlja svinjica na njihovoj etiketi. Interesantna priča počela je, kaže, sredinom devedesetih godina kada je otac Libero nabavio jednu svinjicu s kojom je htio tražiti tartufe. Bila je to svinja meksičke sorte, zvijezda imanja zvana Jack.

- S godinama je Jack ostario i nije bio više u funkciji traženja tartufa, ali smo ga zadržali kao kućnog ljubimca. Druželjubiv, simpatičan i pametan Jack živio je u dvorištu i spavao u drvenoj bačvi od 1000 litara. Mamio je pažnju i interes svih posjetitelja, prisjeća se Sergej.

Priča se od tad nastavlja, a iako Jacka više nema, naslijedili su ga Điđi i mala Pepa. Ubrzo su Sinkovići odlučili promijeniti logo na svim proizvodima upravo u tom stilu. Prepoznatljivost i originalnost vinarije i mjesta San Mauro, uz njihove posebne kućne ljubimce, izbrendirali su tako na najbolji način agroturizam braće Sinković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum