Bitna stavka

Škare za perad i nekoliko detalja koje vrijedi znati o piletini

| Autor: Larisa RADIN

Dobre šakre za rezanje, odnosno tranširanje peradi vrlo su bitna stavka među kuhinjskim inventarom. Kod kuće smo često spremali perad, piletinu i pulaštre, dok su patke, guske i domaće purice obilježavale važnije datume. Kako god da bilo, okrepljujuća je kokošja juha pratila sve prigode. U kašetinu su praktične škare za rezanje peradi bile uvijek na dohvat ruke, a dobro bi došle i u prilikama kada je trebalo izrezati slasnoga odojka, zeca, kunića ili neka fina rebarca.

Prilikom nabavke takvih škara valja obratiti pažnju da su solidna, od kovanog čvrstog inoxa kvalitetnih oštrica s jakom oprugom kako bi sa što manje napora i precizno rezale komade mesa i hrskavice bez gnječenja i trganja. Mogu preporučiti Zwillingove škare koje su odlične i čija je cijena od oko tristotinjak kuna sasvim pristojna, a jednom kupljene ukoliko se njima pravilno rukuje služiti će doslovce zauvijek.

Kada je već riječ o kokicama voljela bi ove retke posvetiti kratkoj edukaciji o piletini. Ponajprije kod nabavke valja razlučiti kako se razlikuje kategorizacija pilećeg odnosno kokošjeg mesa na pile, pulaštra i kokoš. Kada kupujete kvalitetno pile ono ne bi smjelo težiti više od 1.200 grama, pravi pulaštar pak doseže težinu do 2.300 grama a u tu kategoriju spadaju i pulaštri hranjeni kukuruzom čije se meso odlikuje lijepom žutom bojom i osobito je ukusno. Kokica za juhu obično je 12-15 mjeseci stara nesilica izvrsna za juhe i jake bujone.

U gurmanskim je krugovima osobito cijenjena perad iz francuskog Bressea koja doslovce slobodno paradira po zelenim livadama i do mile se volje hrani u mlijeku namočenim omekšanim kukuruzom. Takvo plemenito i mekano meso prošarano nježnim žilicama masnoće zaslužuje pripravu s velikim respektom te se preporuča fino, pažljivo i strpljivo ispeći u pećnici. Nabava kvalitetne piletine općenito nije jednostavan posao. Na žalost, nije potrebno ponavljati da hiperprodukcija današnjice rezultira pilećim i ostalim mesom na policama supermarketa nabildanog hormonima rasta i antibioticima koje bi svakako valjalo izbjegavati. Postoje alternativni kanali za nabavu, seljačka domaćinstva i ekološki farmeri od povjerenja koji poštuju postulate kvalitetnog uzgoja i čije se podrijetlo i tretman daju lako i brzo provjeriti. Da pileće meso ne bi bilo uvijek stereotipno pečeno u pećnici, rolano i punjeno ili kuhano evo deset začina koji osobito pašu uz piletinu: paprika, kadulja, curry, đumbir, ružmarin, češnjak, šafran, limunova trava, estragon i bijeli papar. Po naputku jednog chefa kuhinje probala sam kuhati piletinu u kokosovom mlijeku. Rezultat je božanski meko i sočno meso koje sam oplemenila sa sateom od meda, čilija i cimeta. Jušnu tekućinu je najbolje iskoristiti kao temeljac za azijatsku juhu sa škampima i limunskom travom. Et voilà, bon appétit.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater