U ČAST PLEĆKE

Na Stanciji Buršić održana osma Vodnjanska špaleta: BEZ PUNO FILOZOFIJE - VELIKE PORCIJE I PO DOMAĆU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Mi je drago da ste došli u tolikom broju. I se nadam da ćete doći i opet i da se vidimo još puno lit, riječi su kojima je Milan Buršić pozdravio goste 8. Vodnjanske špalete. Za ovu feštu i blagdane tradicionalno se veže i domaća pinca koju marljivo priprema gazdarica Darinka Buršić

Špaleta giravolta, špaleta na šugo, špaleta s vinom, špaleta kuhana… Špaleta na sto načina i opet je na Uskrsni ponedjeljak na Stanciju Buršić u Vodnjanu povukla mnoštvo - iz cijele Istre i šire. Familija Buršić svake godine ugosti više od 2.000 ljudi na svojem imanju u sklopu manifestacije u čast plećke pod nazivom Vodnjanska špaleta. Ovu je zaboravljenu deliciju, koja se nekada po starinski jela baš na Vazan, iz zaborava izvukao poznati pršutar Milan Buršić.

- Mi je drago da ste došli u tolikom broju. I se nadam da ćete doći i opet i da se vidimo još puno lit, riječi su kojima je Milan Buršić pozdravio goste osme Vodnjanske špalete. Za ovu feštu i blagdane tradicionalno se veže i domaća pinca koju marljivo priprema gazdarica Darinka Buršić, ali i obilje pića i zabave na otvorenom, igre i glazbe za cijelu obitelj. "Saki je put se bolje. I saki put se bolje jede, su se veće količine, bez puno filozofije", rekao nam je muzičar Serđo Valić, koji je s kolegama, svirkom na roženicama i harmoniki, zabavljao goste. Kuhari su marljivo spremali jela s menija, a gosti u redovima čekali na svoju porciju fritaje sa šparugama, domaćom tjesteninom, palentom… Špaletu je u Vodnjan došao kušati i "gradonačelnik kobasic" Mario Bratulić, zapravo načelnik Svetog Petra u Šumi. "Veseli me što se ovdje jede jedna od najboljih špaleti. I to pokazuje da mi u Istri znamo napraviti najbolje mesne proizvode na svijetu i šire", poručio je Bratulić.

Na Stanciji se, među silnim gostima, sudionicima, izletnicima, obiteljima koje su tu mogle naći zabavu za svačiji ukusu, zateklo i puno poznatih iz javnog života Istre. Među i njima i političara, koji su se u predvečerje upustili u gastronomski šou. Župan Valter Flego i pjevačica Vesna Nežić Ružić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i novinarka Kornelija Benazić, načelnik Savičente Dalibor Macan i šefica istarskog SDP-a Sanja Radolović te vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet natjecali su se u pripremi špalete s palentom.

- Lako je meni biti županom kada imamo ovakve familije, kao što su obitelj Buršić. Mi smo samo javni sektor koji mora samo malo pripomoći, a oni odrade cijelu manifestaciju i sve organiziraju. Puno je tu rada uloženo, puno priprema, a te manifestacije nikada nisu iste, uvijek je nešto novo i svake godine sve su bolje, poručio je župan Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater