STANCIJA BURŠIĆ: MANIFESTACIJA POSVEĆENA USKRŠNJOJ DELICIJI

Špaleta je definitivno opet popularna kao nekad


Na Uskršnji ponedjeljak već sedmu godinu za redom svi puti vode ka stanciji Buršić u Vodnjanu. Obitelj poznatog istarskog pršutara Milana Buršića 2011. godine počela je s manifestacijom "Vodnjanska špaleta" s ciljem revitalizacije i ponovne popularizacije ove tradicionalne istarske suhomesnate delicije. Iz godine u godinu broj posjetitelja je rastao, a samim time i broj ljubitelja špalete, te je ove godine pred Uskrs bilo jako puno onih koji su špaletu došli kupiti za svoju blagdansku trpezu.

- Ovo lito nan je i vrime kao naručeno, lipo toplo i sunčano, taman za uživati s famejom na zraku i nešto lipo pojisti i popiti. Špaleta je konačno postala opet poznata i tražena i to nan je jako drago. Svima nan je drag i pršut, ali špaletu moremo jesti puno prije nego se pršut posuši, rekla nam je kratko Darinka Buršić prije nego je opet otrčala u kuhinju.

Mnoštvo sadržaja

Osim djelatnika Stancije Buršić, gastronomske delicije na bazi špalete i mladih proljetnica pripremali su Stanislav Poropat, Feručo Smoković, Elvis Križanac i Davor Čović. Nebrojeni su posjetitelji pristizali tijekom cijelog dana i strpljivo stajali u redu ispred stolova sa kojih su svojim mirisima glad budili maneštra sa farom i trukinjom, fritaje sa škalonjom, špaletom i šparugama, šugo od špalete sa pljukancima kiseli kupus i druga fina jela, dok se za desert nudila neizostavna pinca.

Užurbani ali uvijek nasmijani kuhar Stanislav Poropat rekao nam je da špaleta može načeti već nakon četiri ili pet mjeseci sušenja, a tada je najbolja kada se sasvim kratko poprži na maslinovom ulju i podlije bijelim vinom. Budući da smo u Istri, naravno da se u kuhanju neizostavno koristi - malvazija, jer, kako nam je poručio Poropat, "greška je misliti da se u kuhanje može stavljati vino koje inače iz nekog razloga ne bismo pili, i za kuhanje se mora koristiti dobro vino".

- Fešta je počela već ujutro sad već tradicionalnom utrkom "Špaleta run" na kojoj je učestvovalo 50 natjecatelja, a kako dan odmiče, pristiže nam sve više posjetitelja. Naša stancija je stvarno idealno mjesto za provesti ugodno vrijeme u prirodi i na svježem zraku s obitelji, a sada nam još slijede turnir u pljočkanju i brojne zabavne igre za djecu za koje će se pobrinuti animatori iz Zemlje zabave. Imat ćemo i nastup članica Kluba sportsko ritmičke gimnastike "Gazela", živa muzika će nas pratiti cijeli dan, a potom nas navečer očekuje veliki vatromet. I da ne zaboravim, tu je i tombola u kojoj učestvuju svi kuponi kojima su posjetitelji kupili današnji ručak, a nagrade su špaleta, pršut, domaće kobasice, maslinovo ulje i drugi proizvodi, rekla nam je Michela Buršić. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater