ove nedjelje

Morska delicija kao zvijezda gastromanifestacije: Fešta od oštriga na rivi u Limskom kanalu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Limska kamenica, lokalnog naziva oštriga, najpunija je i najukusnija za kušanje oko blagdana svetog Josipa pa će se nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja Dana limskih oštriga, ove nedjelje u Limskom zaljevu održati i drugo izdanje uz zanimljiv program s ponudom baziranoj na limskoj oštrigi. Gastromanifestacija pokrenuta je u suradnji Općine Kanfanar i tamošnje turističke zajednice s ciljem dodatne valorizacije i brendiranja ove školjke.

Poznata delikatesa svoj vrlo specifičan okus i karakteristike duguje mikroklimatskim specifičnostima Limskoga zaljeva, zaštićenog područja u čak tri kategorije, kao značajni krajobraz, posebni rezervat u moru i dio ekološke mreže Natura 2000.

Tematski meniji

Gastroprogram na rivi započet će u 12 sati i trajati do 16 sati, a u tom će se vremenu moći uživati u ponudi sirovih oštriga za koje će se pobrinuti Istrida, jedino uzgajalište oštriga na Limu. Oštrige će se prodavati u porcijama od četiri ili osam komada, po cijeni od 10, odnosno 20 eura. Na rivi će se predstaviti i lokalna ekološka vina Lunika, domaći proizvodi, rakije, likeri OPG-a Olimp te selekcija vina istarskih vinara za koju će se pobrinuti restoran Fjord, a restoran Viking pripremit će istarske slastice, fritule i ostale tradicionalne slastice.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Osim kroz program na rivi, oštrige će se prezentirati i u tematskim menijima koje pripremaju restorani "Viking" i "Fjord", a koji će se u povodu manifestacije nuditi po promotivnim cijenama. Riječ je o jelima koja nisu dio uobičajene ponude restorana.

Restoran "Viking" nudit će meni po cijeni od 45 eura: po dvije sirove i gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom, desert.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Restoran "Fjord" priprema dva menija, i to meni koji za 45 eura nudi po dvije sirove i gratinirane oštrige, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama i istarsku skutu s medom i smokvama, te meni od 40 eura koji obuhvaća krem juhu od šparoga i oštriga, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama te istarsku skutu s medom i smokvama za desert. Kako bi se osiguralo mjesto u restoranu, nužne su prethodne rezervacije.

Vožnja brodom, izložba...

Uz gastronomsku ponudu, Dan limskih oštriga imat će i niz zabavnih popratnih sadržaja pa će se posjetitelji moći voziti brodom po Limskom zaljevu, a planirani polasci broda su svakih pola sata, počevši od 12 sati i zaključno s 15.30 sati kada je zadnji polazak. Karte za brod po cijeni od 5 eura moći će se kupiti na rivi, pored polazišta broda.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Limski zaljev i njegove ljepote moći će se upoznati i kroz izložbu fotografija "Lim iznad i ispod" na kojoj će se vidjeti razne mikrolokacije unutar zaštićenog područja Limskoga zaljeva, pa tako i nekoliko fotografija iz podmorja Lima, za koje su se pobrinuli članovi ronilačkog kluba iz Vrsara.

Prezentacija suvenira s komadićima ljuštura

Zanimljivost ovogodišnjeg Dana limskih oštriga prezentacija je uporabnih suvenira, prirodnih sapuna na bazi maslinovog ulja obogaćenih komadićima ljušture limskih oštriga i dagnji za piling.

Autori ovog kreativnog suvenira učenici su i profesori Talijanske srednje škole iz Rovinja.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater