GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Vrtlarski tost

| Autor: The Outlaw Chef


Nerijetko kad god to mogu i kad sam na Velom Brijunu zaputim se u rasadnik. Taj stari austrougarski staklenik koji savršeno funkcionira dan danas zahvaljujući znanju, entuzijazmu i ljubavi prema vrtlarskoj struci djelatnika koji tamo rade.

Tamo ubirem razne začine ili poneki plod povrća kao što je cherry pimidor, paprika i tikvica, a znam i uzeti po neku zanimljivu granu ili cvijet kada imamo potrebe za uređenjem stolova u našim restoranima.

Svaki put kad dođem ostanem hipnotiziran unutarnjom ljepotom staklenika koji odiše nekim posebnim mirom, mirisima bilja, cvijeća i povrća i pastelnim bojama koje ovu posebnu dimenziju sreće i spokoja okružuju. Tu mi je i izniknula zamisao o ovome tostu … vrtlarskom tostu…

Vrtlarski tostVrtlarski tost

Sastojci:

  • dvije fete kruha (nekog vama omiljenog)
  • 10 dkg tikvice
  • iscijeđeni sok od pola limete
  • jedno jaje
  • mini matovilac salata (cca pola šake)
  • pola jušne žlice meda
  • pola čajne žlice cvijeta morske soli
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja
  • jedna sirova cikla
  • 7 do 8 dkg sira Gran padano

Priprema:

U jedan manji lonac u kipuću slanu vodu stavite kuhati cijelu ciklu, u drugi manji lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati kelj pupćar.. cca 10 dkg. Nakon 15 ak minuta maknite kelj pupčar s izvora topline i iz vode te ga oštrim nožem narežite na polovice…Nakon 20 ak minuta maknite ciklu s izvora topline, isperite ju sa hladnom vodom i izrežite oštrim možem na tanke fete.

Oštrim nožem narežite tikvicu na tanke kolutiće, nešto poput krastavaca kada ih režete za salatu… zatim nožem narežite na ranke štapiće korijen celera , poput nekog malog dječjeg pomesa.

U maloj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite tikvice cca 3 minute pa ih maknuta s izvora topline i stavite na kuhinjski ubrus da upije višak ulja. U drugoj manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite štapiće od korijena celera cca 3,5 do 4 minute, pa maknite zatim celer s izvora topline i stavite ga na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.

Tikvicu i korijen celera pržite u izdvojenim tavama da sačuvaju svoje okuse, ako biste ih pekli u istoj tavi s istim uljem okus bi se izmiješao i ne biste ih mogli previše razlikovati dok zagrizete u vaš "sočan" tost… zatim u trećoj manjoj tavi ili istoj tavi koju ste predhodno isprali i osušili od ulja, tikvice ili celera, na vrelom maslinovom ulju ispržite jaje na oko.

Ja sam ga podljevao kipućim maslinovim uljem po žumanjku s ciljem da prekrijem i učvrstio gornji sloj žumanjka da mi bude čvršći na tostu, a u sredini je ostao tekuć i mekan.

Nakon cca 3 do 4 minute maknite tavu s izvora topline, a jaje izvadite iz tave nekom špatulom na manji tanjur da se dalje ne prži na ugrijanoj tavi i da ne upija višak ulja.

U manjoj staklenoj zdjelici vilicom dobro umiješajte iscijeđen sok od pola limete, jušnu žlicu maslinovog ulja, pola jušne žlice livadnog meda, 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli.

Dobro sve izmiješajte sve dok smjesa ne postane kompaktna i ne dobijete umak zlatno zelenkaste boje. U tosteru istostirajte dvije fete kruha. Na doljnju polovicu stavite fetu kuhane cikle.

Na fetu cikle posložite kolitiće pržene tikvice. Na kolitiće pržene tikvice posložite pržene štapiće celera na koje stavite jaje na oko. Po jaju na oko po bjelanjku stavite polovice kuhanog kelja pupćara, zatim po svemu pobacajte pola šake sviježeg baby matovilca i zatim sve lagano poprskajte umakom od limete, meda i cvijeta morske soli kojeg ste napravili.

Oštricom noža zarežite žumanjak da lagano "curi" po svemu pa zatim sve lagano poklopite drugom fetom tostiranog kruha…

Dobar vam tek dragi ljudi i nek sastojci u ovom jelu zavodnički sami ispišu trag po Vašem cijenjenom nepcu … Vaš Outlaw

(Arhiva Glas Istre)

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater