iznenađeni?

Oprez! Ove vrste hrane ubrzavaju starenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Naš stil života, uključujući hranu koju jedemo, određuje koliko brzo starimo na biološkoj razini. Dijetetičarka Marlyne Perez tvrdi da je uravnotežena prehrana ključna za usporavanje procesa starenja. S druge strane, nezdrava prehrana može rezultirati kroničnom upalom, oksidativnim stresom, ugroženim zdravljem crijeva i metaboličkim problemima, što pridonosi visokoj biološkoj dobi, piše Index.

Dijetetičarke Danielle Crumble Smith i Marlyne Perez otkrile su namirnice koje, ako se često konzumiraju, mogu ubrzati proces starenja.

Hrenovke i slanina

Doručak koji povremeno uključuje slaninu, hrenovke i jaja, nije razlog za uzrujavanje, ali redovito uključivanje prerađenog mesa u prehranu nije pametan potez.

Smith navodi da je prerađeno crveno meso bogato zasićenim mastima i često sadrži konzervanse poput nitrata koji mogu pridonijeti biološkom starenju promicanjem kronične upale i oksidativnog stresa u tijelu.

"Ovi čimbenici ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Osim toga, konzumacija prerađenog mesa povezana je sa stvaranjem štetnih spojeva koji mogu oštetiti DNK i proteine, dodatno pogoršavajući proces starenja", rekla je dijetetičarka za Eat This, Not That.

Pržena hrana

Pržena hrana, poput pilećih medaljona, hamburgera i krumpirića, često sadrži trans masti, osobito kada se ulje za prženje uvijek koristi iznova, što je uobičajena praksa u mnogim restoranima brze hrane.

"Ove trans masti pridonose upalama i oksidativnom stresu u tijelu, odnosno procesima koji ubrzavaju starenje stanica i povećavaju rizik od bolesti srca i dijabetesa", kaže Smith.

Hrana iz restorana

Perez objašnjava da hrana iz restorana može doprinijeti starenju zbog čimbenika kao što su visoke razine nezdravih masti, uključujući zasićene i trans-masti.

"Obroci u restoranima često su bogati dodanim šećerom i soli, što pridonosi riziku od metaboličkih poremećaja poput pretilosti i hipertenzije koji su povezani s ubrzanim starenjem", tvrdi Smith.

Delikatesno meso

Šunka, salama i narezana pureća prsa izvrsni su sastojci za sendviče, ali ne bismo ih trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Smith napominje da delikatesno meso, koje je često bogato konzervansima poput natrija i nitrata, pridonosi biološkom starenju poticanjem oksidativnog stresa.

"Ovi konzervansi mogu oštetiti stanice i tkiva te ubrzavaju proces starenja na staničnoj razini", objasnila je.

Čips

Kad nas uhvati žudnja za nečim slanim, mogli bismo doći u iskušenje da zgrabimo vrećicu čipsa, ali svi znamo koliko je teško zaustaviti se na jednoj šaci.

"Komercijalno proizvedeni čips često se pravi u nezdravim uljima na visokim temperaturama. Proces pripreme na visokoj temperaturi za škrobnu hranu, poput krumpira u proizvodnji čipsa, može generirati akrilamid, koji se smatra potencijalnom kancerogenom tvari koja može doprinijeti procesima povezanim sa starenjem", objašnjava Perez.

Osim toga, čips od krumpira ima visok glikemijski indeks i visok udio soli. "Sadržaj natrija u čipsu može rezultirati zadržavanjem vode, povišenim krvnim tlakom i opterećenjem kardiovaskularnog sustava, potencijalno ubrzavajući starenje krvnih žila i organa", dodala je dijetetičarka.

Slatki pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi, poput slatkih peciva, muffina i slično, napravljeni su od rafiniranog brašna i imaju visok udio šećera. Ponekad čak mogu sadržavati i trans masti. Svi ovi čimbenici doprinose biološkom starenju potičući upalu i oksidativni stres.

Perez upozorava da redovita konzumacija može rezultirati debljanjem, metaboličkim sindromom, povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

"Odabir cijelog voća i smanjena konzumacija dodanih šećera i zaslađivača mogu doprinijeti poboljšanju zdravlja i potencijalno usporiti proces starenja", zaključila je Marlyne Perez.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater