UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

DRASTIČAN RAST CIJENA. Obišli smo pulske trgovine da vidimo koliko je što poskupjelo 

Značajno su poskupjeli i mlijeko i mliječni proizvodi, i to mlijeko za više od 33 posto. U prosjeku je cijena svakog proizvoda porasla za jednu kunu * Najavljeno smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode ne jamči da će se dogoditi i krajnje smanjenje cijena. To smo viđali i ranije kad je PDV na kruh bio snižen na 5 posto, a proizvođači ipak nisu smanjili cijenu, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

| Autor: Doria Mohorović, Petra Hajdenjak
ilustracija

ilustracija


U posljednjih je godinu dana gotovo svaki proizvod u trgovačkim lancima poskupio, a nekima je cijena porasla za čak 50 posto. Pandemija koronavirusa, rast cijena energenata i goriva, poremećaj u opskrbnim lancima te ratna zbivanja u Ukrajini zajedno su doveli do novog vala poskupljenja i novog udarca po džepu građana.

Da bismo provjerili koliko su cijene doista porasle, proveli smo malo istraživanje usporedivši referentno razdoblje - ožujak 2021. i 2022. godine, odnosno lanjske i sadašnje cijene u nekoliko pulskih supermarketa. Izabrali smo i obišli trgovačke lance Interspar, Konzum i Plodine koje svakodnevno posjećuje velik broj potrošača. Nasumično smo odabrali neke od namirnica koje se učestalo troše u gotovo svakom kućanstvu, provjerili trenutne cijene i usporedili ih s onima od godinu ranije (ožujak 2021. godine) služeći se javno dostupnim katalozima tih triju supermarketa. Važno je napomenuti da smo sve artikle usporedili u njihovoj punoj cijeni, a ne na akcijskoj, dok smo povrće i nareske s delikatesnog odjela uspoređivali na osnovu cijene koje vrijede po kilogramu.

gg

Najviše su rasle cijene prehrambenih proizvoda, od kojih suncokretovo ulje definitivno prednjači. Njegova je cijena u posljednjih godinu dana porasla za čak 6 kuna, odnosno 50 posto! Na primjer, lanjskog ožujka mogao se pronaći u trgovini Interspar po cijeni od 11,99 kuna, dok sada košta 17,99 kuna. Značajno su poskupjeli i mlijeko i mliječni proizvodi, i to mlijeko za više od 33 posto: s lanjskih 5,99 cijena je porasla na nemalih 7,99 kuna. Cijena grčkog jogurta Dukatos narasla je za gotovo 43 posto; s 3,49 na 4,99 kuna, maslaca za 25 posto. Vrhnje za kuhanje poskupjelo je više od 35 posto, a oštro brašno za 28 posto. Poskupjeli su i kozmetika, sredstva za čišćenje, toaletni papir, a zanimljivo je da od svih artikala koje smo usporedili ni jednom u posljednjih godinu dana cijena nije snižena. U prosjeku je svaki proizvod poskupio za najmanje jednu kunu. Ipak, ovo kratko istraživanje treba uzeti s rezervom budući da bi se među svim proizvodima na katalogu zasigurno pronašao i neki artikl koji nismo uzeli kao primjer jer se ne koristi često, a kojemu je cijena ostala jednaka, kao i to što smo za sve proizvode koristili njihovu punu cijenu.

Naime, rekordna inflacija koja je nastupila i sve veći porast cijena prehrambenih namirnica značajno je smanjio kupovnu moć građana, a koji se u posljednje vrijeme suočavaju i s povećanjem cijena goriva, energenata i brojnih drugih usluga čije su cijene odletjele u nebo. Ono što potrošačima preostaje, što nam u razgovoru i potvrđuju, je potražiti akcijske cijene kako bi pritisak na njihov kućni budžet bio bar nešto manji.

- Ulje, kruh, meso, jaja, šećer, voće i povrće, ma sve je poskupjelo! Kupujemo najviše na akciji, bude recimo akcija ulja po četiri litre i to uzmemo. Poskupjeli su i kozmetika, sredstva za čišćenje i sredstva za pranje, a mi pratimo kataloge i jednom tjednom dolazimo u dućan, kažu nam Lidia Vareško i Ljubica Franković koje smo susreli pri izlasku iz Plodina.

gg

- Cijena ulja je sada i do 18 kuna. Neki dan ga nije bilo, pa je stigla nova pošiljka i onda su dignuli cijenu za čak dvije kune. Primijetio sam da su poskupjele i salame. Po svim supermarketima su slične cijene, po kunu razlike, ali ja kupujem na akciji kada snize za nekoliko kuna. Ali što ćemo, to je tako, ne možemo mi tu ništa. To je sada ta kriza, rat u Ukrajini, sve to utječe na cijene, kaže nam Omer Mehić.

Drastično poskupljenje artikala primijetila je i Božica Milošević koju smo susreli u trenutku dok je vraćala kolica za kupovinu.
- Naravno da je poskupjelo i to ne u posljednjih godinu, nego u zadnjih mjesec dana! Ulju je definitivno najviše narasla cijena, a poskupjelo je i brašno i šećer, ustvari sve je skuplje. Pratim reklame, uzimam kataloge da provjerim akcije. Živimo u Šijani pa nam je sve na par koraka i nije problem obići i do nekoliko različitih trgovina, kaže Milošević.

Prošlog je tjedna Vlada RH usvojila paket mjera od 4,8 milijardi kuna koji bi od 1. travnja trebao ublažiti poskupljenja energenata i smanjiti PDV na određene prehrambene proizvode, čime bi se pomoglo građanima. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ističe da "samo smanjenje PDV-a ne jamči da će se dogoditi i krajnje smanjenje cijena".

gg

- To smo viđali i ranije kad je PDV na kruh bio smanjen na 5 posto, a proizvođači ipak nisu snizili cijenu. Zanimljivo je da je, recimo, lani došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda, a nisu rasle cijene niti brašna niti energenata. Nažalost, ni jedna Vlada nema mehanizam kojim bi prisilila nekoga da korigira cijene za iznos smanjenog PDV-a jer se kod nas slobodno tržište zasniva na tome da svatko može tražiti cijenu koju on poželi, kaže Sever.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini