ZANIMLJIVO PREDAVANJE U PULI

Lažnjak na tržištu! Čak 40 posto uvezenog meda koji se prodaje zapravo nije med. Evo što nam uvaljuju

| Autor: Jasna ORLIĆ
Lažni med često se prodaje pokraj ceste

Lažni med često se prodaje pokraj ceste


Od ukupne količine meda na hrvatskom tržištu, gotovo 40 posto je nešto što se prodaje pod medom, ali to med nije. Naglasio je to Dražen Lušić, profesor riječkog Medicinskog fakulteta, za nedavnog gostovanja u pulskoj Udruzi pčelara. Procjenjuje se da je 30 do 40 posto uvezenog kontingenta "meda" tek šećerni sirup s dodatkom eteričnih ulja. Takve se patvorine, između ostalog, prodaju u privlačnim teglicama kao suveniri, često i na štandovima kraj cesta diljem Hrvatske, posebice uz obalu.

Proizvod, izvana nalik medu, nije niti deklariran kao med, ali ga kupci kupuju po vrlo visokim cijena, misleći da je pravi. Potrošači se time dovode u zabludu, o čemu svjedoči i prikazani video prilog na predavanju u kojem se zorno prikazuju reakcije kupaca i prodavača patvorina.

Turistička sezona mnogima je prilika za prodaju glukoznog sirupa nalik medu u teglicama, bez deklaracije, ali po visokoj cijeni. Patvorinu nerijetko prodavači predstavljaju kao “med od lavande”, a takav se gotovo uopće ne proizvodi u Hrvatskoj. Dodaju eterična ulja lavande u šećerni sirup pa takav proizvod prodaju u bićerinima i drugim ukrasnim malim posudama. Neki su pčelari izračunali da takvi lažni proizvodi dostižu i do 600 kuna po kilogramu. 

Dražen LušićDražen Lušić

Pčelar koji ljeti ima štand u Medulinu potvrđuje da ga turisti svakog dana barem deset puta pitaju za med od lavande jer su očito negdje kupovali patvorine. On im jasno odgovara da takvog meda nema u Istri.

Kako prepoznati patvoreni med, pitamo dr. Lušića.

- Da biste prepoznali patvorinu meda, trebate poznavati kakav mora biti pravi med. Morate poznavati njegova osnovna svojstva. Jednako tako, da biste prepoznali lažni teran ili malvaziju, morate poznavati pravi. Između ostalog, cijena je dobar indikator. Za iznos od 12 kuna, po kojem se uvozi u Hrvatsku kilogram “nečega”, nije moguće proizvesti kilogram meda, naglašava Lušić. Pri tome upozorava kupce da kupuju med s deklaracijom i najbolje direktno od pčelara.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum