četvrtak u dva osam

Pulski umjetnici prezentiraju film u Zagrebu: Crass, ilitiga o zvuku slobodnog govora

| Autor: Mladen Radić
(Promo)

(Promo)


Pulski umjetnici Marko Vojnić i Ivana Vojnić Vratarić u četvrtak u zagrebačkom klubu Dva osam u 20 sati predstavit će film »Crass: The Sound of Free Speech (The Story of Reality Asylum)«, redatelja Brandona Spiveyja.

- Ivana i ja smo članovi Punk Scholars Network mreže. PSN je forum za akademske i znanstvene rasprave, konferencije, publikacije, razgovore i javne izložbe širokog raspona kritičkih tema uključujući globalne i suvremene punk scene, punk pedagogiju, DIY, identitete i seksualnost, punk umjetnost i estetiku, kustoske prakse i sličnim, kaže Vojnić. Njegov interes i istraživanje na temu anarcho punk benda i umjetničkog kolektiva Crass doveli su ga do komunikacije sa redateljem Spiveyjem koji je nedavno objavio film koji će biti prikazan u Zagrebu.

- Recenzirao sam film za Brandona te u dogovoru sa njim dobio priliku da film prikažem u Hrvatskoj. Film će biti prikazan u klubu Dva Osam u Zagrebu u četvrtak. Za ovo prikazivanje filma nam je u pomoć uletio stari poznanik Vedran Meniga koji u klubu inače vodi među ostalog i filmski program pod nazivom »Filmske večeri na Jabukovcu«. Na samom događaju Ivana i ja predstavit ćemo što je to Punk Scholars Network, zatim predstaviti film i autora te nakon toga slijedi projekcija samog filma, najavljuje Vojnić.

U filmu se pojavljuju Steve Ignorant, Penny Rimbaud, Gee Vaucher, Eve Libertine, Mick Duffield (članovi Crassa), Pete Stennett (Small Wonder Records) Little Annie Anxiety Bandez, Andy T, Tom Rhattigan, Ben Ponton i drugi.

- Članovi benda Crass, ili kolektiva ako vam je draže, te njihovi prijatelji, suradnici, istomišljenici u svojem su djelovanju imali snažnu reakciju protiv kulturnog i intelektualnog konformizma za kojeg su smatrali da vodi u besmisleno nasilje i ratno razaranje. Mislim da (a čini mi se da nisam jedini) kako je Crass bio više umjetnički kolektiv nego punk rock mašinerija, komentira Vojnić.

Kako kaže, film istražuje njihove izražene političke i anarhističke orijentacije, poznate po kritici različitih društvenih institucija uključujući i organiziranu religiju. Redatelj vodi kroz najprovokativnije elemente njihovog djelovanja koje su osmišljene da povrijede gledatelja. »Jednako snažno kao organiziranu religiju u filmu se kritizira i politika, kapitalizam i militarizam. Što kroz intervjue, što kroz fenomenalno montirane arhivske snimke određenih povijesnih događaja, animacija i inkorporiranog teksta«, ističe Vojnić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater