OVOG ČETVRTKA

Predstavljanje filma "Rock'n'Pula" u Klubu Kotač

| Autor: Tea TIDIĆ
Plakat filma "Rock'n'Pula"

Plakat filma "Rock'n'Pula"


U Klubu Kotač ovog četvrtka, 27. travnja, održat će se predstavljanje filma "Rock'n'Pula". Prije samog predstavljanja filma, u 20.30 sati, urednik i autor filma te projekta Rock'n'Pula Damir Burić i Boris Bjelica Bebetto kroz razgovor će publici predstaviti zanimljivosti o filmu i samom projektu, a od 21.15 sati na programu je predstavljanje filma. Ulaz je besplatan.

Za ovaj film najveći dio materijala snimio je Zoran Burazerović, a snimali su još i Darko Privrat, Darian Živković i Goran Vujić. Montažer je Bojan Prusac. Velika većina materijala snimana je 2017. i 2018. godine, fotografije su iz privatnih arhiva, a film je napravljen u produkciji TV Nove.

Premijerno je ovaj film emitiran 28. prosinca 2022. na TV Novi, nakon čega je film dostupan i na YouTubeu.

- U Puli se, u širem smislu, s popularnom glazbom živi od ranih 1960-ih godina. U tih šezdeset i nešto godina bilo je uspona i padova, izrazito kvalitetnih i kvantitativnih razdoblja, ali i praznog hoda.

Fenomen rocka u Puli do sada nitko nije obradio u njegovoj cijelosti. Bilo je pojedinačnih pokušaja, uglavnom vezanih za pojedina razdoblja ili određene stilove, međutim cijela priča nikada nije ispričana.

S obzirom na to da je već više značajnih aktera napustilo životnu pozornicu, a i rock glazbi svakim je danom potrebnija zaštita kao "ugroženoj vrsti" bilo je krajnje vrijeme za ovjekovječenje ovog segmenta popularne kulture.

"Rock'n'Pula" je multimedijalni projekt o pulskoj rock sceni i njenim protagonistima od početka na razmeđi petog i šestog desetljeća prošlog stoljeća do današnjih dana, ali i o popularnim okupljalištima, publici (koja slovi kao jako izbirljiva), amplitudama djelovanja i njihovim razlozima, o tome što je uspjeh, a što neuspjeh, o ulozi medija i još nekim segmentima ovog fenomena dvadesetog stoljeća. Projekt se za sada realizirao u vidu emisija na TV Novi koje su po emitiranju objavljene na YouTubeu. U tri sezone emitirano je 58 epizoda.

Godine 2022. uslijedila je produkcija dokumentarnog filma "Rock'n'Pula film" za koji se iskoristio dio dosadašnjih stotinjak sati snimljenog materijala te još ponešto novih snimki. Osim javnog prikazivanja film će biti sastavni dio tiskanog izdanja. Projekt je zahtjevan u istraživačkom djelu zbog male količine dokumentiranog materijala s početaka te se u najvećem djelu oslanja na sjećanja aktera, a njih je trebalo provjeravati iz više izvora zbog mogućih nedosljednosti i problema s pamćenjem. Poseban problem bio je pronalaženje fotografija sa samih početaka te nekih od sudionika ove pulske povijesti koji žive na raznim stranama svijeta. Traganje za njima zahtijevalo detektivsko umijeće.

Svakako treba naznačiti otkriće datuma uz koji se može vezati službeno "rođenje" rocka u Puli te pronalaženje prvog video zapisa nekog izvođača i kratkog filma snimljenog u najpopularnijem okupljalištu pulske mladeži. Projektom "Rock'n'Pula" ovaj najmasovniji segment kulture našeg grada bit će, nadam se, zauvijek spašen od zaborava te će konačno biti realno valoriziran, navodi Damir Burić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of