FELJTON: ROCK'N'PULA - (LOCIRANA) SUBJEKTIVNA POVIJEST POPULARNE GLAZBE 1/22

Dan kada je rođen pulski rock


Stari dom Uljanik, znan i kao Omladinski dom, Dom, Disko, Klub, Rock klub, ipak najčešće samo Uljanik, središnje je mjesto rock glazbe u Puljana, ali i pulskog rocka. U tom je prostoru 1964. godine … I - eto bitka problema. Središnje mjesto, naravno, no ne i ishodište. Godina mi je bila više no sumnjiva, a logika je neumoljiva. Pa Pula je grad nedaleko zapadne državne granice i mnoge svojte u smjeru zalaska sunca. Pula je grad pomoraca, gleda se talijanski televizijski program, slušaju strane radiopostaje, posebno ona iz Velikog Vojvodstva. Informacije dolaze sporo no češće i brže nego u istočnije krajeve. Strane ploče s tom "novom muzikom" već su se neko vrijeme okretale na raznim zabavama i zvuk rock 'n' rolla ušao je u uši, pokretao plesne korake i prirastao srcima mladih stanovnika ovoga grada. Na pravi trag usmjerio me Ivica Karasi, kojeg mnogi pamte iz zlatnih godina diska u Uljaniku, ali i iz pionirskih dana rocka. Rekao mi je da potražim Ota. Naravno - Otmar Širec Oto. Sjećam se, prošle su otada godine, pričao mi je u danas nepostojećem Izložbenom salonu o svojim dečkima iz osnovne i srednje škole, ljubavi prema glazbi i nenadanom i neslućenom uzletu među zvijezde. Prisjećanje smo dakako morali obnoviti.

Gimnazijalci na sceni i u publici

Priča počinje u osnovnoj školi u centru, a nastavlja u gimnaziji. Društvo zaljubljenika u glazbu neformalno se okupljalo i zabavljalo svirajući na dostupnim instrumentima, ali i bez njih oponašajući ih glasovima. S vremenom iskristalizirao se sastav u postavi: Mladen Žmak - Dodo, kontrabas; Rajmond Ruić - Ray, harmonika; Otmar Širec - Oto, vokal; Marko Valčić, saksofon; Borivoj Potočki - Boro, truba i Ivan Buić, gitara. Prve srednjoškolske godine dečki su bili podijeljeni u dva od tri moguća razreda. Iduće godine našli su se svi u istom razredu zahvaljujući profesorici Ljubici Ivezić koja je talentirane učenike sklone pisanju, glumi, glazbi i drugim kreativnim aktivnostima okupila u eksperimentalnom razredu. Dečki i dalje sviraju za svoj gušt i traže bubnjara. Jednog dana profesorica Ivezić upoznaje ih s novim učenikom Ladislavom Padjenom nadimka Laci. Mladić je zgodan, šarmantan, duhovit, dobar sportaš i omiljen među djevojkama. Pomalo ljubomorne kolege, znajući da svira violinu, pitale su ga bi li mogao sjesti za bubnjeve. Nakon nekoliko mjeseci bili su kompletni, septet bez imena. Grupa i dalje nije imala javnih nastupa. Jedino je Oto znao pjevati u revijskom orkestru Nella Milottija.

U ožujku 1961. Koncertna poslovnica, glasom Gordane Bonetti, oglasila je natjecanje za najbolji zabavni orkestar Pule. Oto je poslan u izviđanje, a vratio se s potpisanim ugovorom. Prema propozicijama natjecanja svaki je sastav trebao izvesti pet kompozicija određenih žanrova: blues, slow (beguine), boogie woogie (mambo, calypso), cha-cha-cha i rock and roll. Dvije su pjesme morale biti pjevane, a vokala najmanje dva. Predviđene su tri novčane nagrade: žirija, publike i medija u primamljivim iznosima i nimalo primamljiv iznos odštete u slučaju nenastupanja. Oto je prije potpisivanja ugovora morao smisliti ime pod kojim će nastupati. Bezimeni sastav u trenutku je nazvan Romby. Akronim je bio potpuno u duhu tog vremena. Više nije bilo uzmaka. Angažirali su kolegu Stevu Šprigmana kao drugog pjevača i vježbali, vježbali.…

Postali su "vruća roba"

Petak, 15. prosinca 1961. godine, Narodno kazalište, 20 sati. Natječe se pet orkestara: Arena, Neven, Plavi, Rio i Romby. Publike puno više no stolica. Romby su pjesmama: "Harlem Nocturne", "Too Much Tequila", "Il Ribelle", "Passion Flower" i "When the Saints Go Marching In" osvojili nagrade publike te medija (Glas Istre, Novi list i Radio-stanica Pula) koji su ocjenjivali najoriginalniju interpretaciju i izbor kompozicija. Nije nevažno napomenuti da su pulski gimnazijalci uvelike ispunili gledalište i svesrdno podržali svoje školske kolege. V. H. u osvrtu u Glasu Istre konstatira da su otkrivene neke nove snage koje široj javnosti do tada nisu bile poznate. "Novo" u ovom slučaju definira ono što se te večeri dogodilo. Naime, prvi je puta neki izvođač iz Pule, s potpisanim ugovorom, pred publikom s plaćenim ulaznicama, dakle u službenom nastupu izvodio glazbu koju možemo svesti pod zajednički nazivnik "ROCK".

Dakle 15. prosinca 1961. godine bez ikakve dvojbe rođen je pulski rock. Te večeri Romby su od nepoznatog, donedavno bezimenog, sastava postali "vruća roba". Redovito su nastupali u gimnazijskoj dvorani, sudjelovali u kreiranju i izvođenju novog zabavnog programa nazvanog Muzički vrtuljak, bili pozivani diljem Istre pa i u Rijeku. Čarolija je potrajala do kraja srednje škole odnosno odlaska na studij. Uobičajeno, mnogo je lijepih priča u našem gradu prekinuto odlaskom u vojsku, na daljnje školovanje te usudom posljednje željezničke, naravno i autobusne postaje.

Veličanstvena sedmorica

Od naše veličanstvene sedmorice dvojica su se profesionalno produžili baviti glazbom. Ladislav Laci Padjen nastavio je školovanje u Dubrovniku te postao članom Dubrovačkih trubadura. Rajmond Ruić – Ray suosnivač je zagrebačke grupe Delfini u kojoj se osim kao bas gitarist iskazao i skladateljskim umijećem. Pokušao je Marka Valčića nagovoriti da im se pridruži no knjiga je presudila saksofonu. Kada je prvi put s Delfinima gostovao u Puli u kinu Beograd, za izvedbe posljednje pjesme "Lucille", dečki iz publike su skočili na binu, skinuli mu bas gitaru i na rukama iznijeli iz dvorane zbog zajedničkog fotografiranja i autograma. Ray je ostvario zavidnu glazbenu karijeru (detaljnije nekom drugom zgodom). I danas, ovaj iskonski rocker, je aktivan samo u Australiji gdje se preselio početkom 1980-ih godina.

Članak uoči emisije

Dokumentarni serijal o povijesti rocka u Puli autora Damira Burića pod nazivom "Rock'n'Pula - (locirana) subjektivna povijest popularne glazbe" u nedjelju, 4. veljače s početkom u 20 sati počinje se prikazivati na pulskoj TV Novi, koja je i producent projekta. Uoči svake od ukupno 22 epizode (u trajanju od 25 minuta) Glas Istre će u tiskanom izdanju svakoga petka sve do 30. lipnja, objavljivati feljton u nastavcima. Zadnja emisija serijala je na programu 1. srpnja. (Damir BURIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom