SOCIJALNA ODGOVORNOST

Prvi izbor među poslodavcima u turizmu

| Autor: Milan Pavlović
Zadovoljni zaposlenici Valamara (Foto: Valamar Riviera)

Zadovoljni zaposlenici Valamara (Foto: Valamar Riviera)


Doista je impresivan put koji su u Valamaru prešli u proteklih 70 godina, od kad su kao mala porečka tvrtka Riviera Poreč 1953. godine krenuli sa svega dvadesetak radnika u hotelima, bungalovima i restoranima u Poreču i na otoku Sv. Nikola, do kompanije lidera u hrvatskom turizmu, koja u 8 turističkih destinacija, u sezoni zapošljava više od 8 tisuća djelatnika u više od 55 hotela, ljetovališta i kampova u Hrvatskoj i Austriji. Još od tih početaka, pa sve do danas, najznačajniji udio u strukturi zaposlenika imalo je domicilno stanovništvo, što je bez sumnje čitavo to vrijeme bio i jedan od važnih motiva da tvrtka bude snažno uključena u niz inicijativa i društveno odgovornih projekta u svojim destinacijama koji su usmjereni u poboljšanje standarda i kvalitete života kako tih djelatnika, tako i članova njihovih obitelji.

Još u vrijeme bivše države u Rivieri je postojao Fond zajedničke potrošnje u koji su jedan dio novca uplaćivali svi zaposlenici iz svojih plaća, dok je drugi uplaćivao poslodavac. Do početka devedesetih godina i osamostaljenja Hrvatske, novac iz tog Fonda koristio se za financiranje stambene izgradnje i rješavanje stambenog pitanja zaposlenika, te za financiranje aktivnosti u njihovom slobodnom vremenu kao što su zajednička putovanja, proslave, te primjerice odlazak na skijališta ili u toplice za zaposlenike i članove njihovih obitelji.

Snažan duh zajedništva

Na taj se način gradio snažan duh zajedništva i pripadnosti kompaniji koji su mnogi zaposlenici iz tog vremena zadržali i puno godina nakon odlaska u mirovinu. Taj duh posebno je bio snažan tijekom ratnih godina, jednog od najtežih razdoblja u povijesti naše zemlje, u kojem je turizam, kao i mnoge druge aktivnosti i djelatnosti, morao privremeno biti stavljen »na čekanje«. Veliki broj muških zaposlenika Riviere svoje uobičajene radne obaveze zamijenio je odlaskom na ratište i obranu zemlje, no tvrtka je i u tim teškim vremenima ostala u dobrim rukama vrijednih zaposlenika koje su održali posao kako bi završetkom rata i povratkom mira Riviera mogla snažno zakoračiti u novu uzbudljivu fazu svog razvoja.      

 

(Foto: Valamar Riviera)

Djelatnici hotela Neptun (Foto: Valamar Riviera)

Kao i na samim počecima, te desetljećima kroz koje se tvrtka razvijala, u Valamaru su i danas svjesni da se uspjeh u turizmu prije svega gradi na kvalitetnim i profesionalnim radnicima, te je kompanija već dugi niz godina prepoznata kao najbolji poslodavac u turizmu.

Presudni faktori za taj status svakako su harmonični odnosi na radnom mjestu, sigurnost radnog mjesta i socijalna odgovornost poslodavca, kao i vodstvo u sektoru, visina plaće i ostali benefiti koje poslodavac nudi. Ulaganje u zaposlenike, kažu o ovoj turističkoj kompaniji, jedan je od primarnih ciljeva poslovanja Valamara, te najveća hrvatska turistička kompanija iz godine u godinu u tom segmentu dodatno podiže ljestvicu u turističkom sektoru i uvodi nove pogodnosti za svoje zaposlenike.

Program Krov nad glavom

Samo tijekom ove godine Valamar je uložio dodatnih 25 milijuna eura u primanja zaposlenika, te je povećao plaće u hotelskim operacijama. Tako su plaće isplaćene u špici sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu za stručna zanimanja kao što su kuhari, konobari i recepcionari u Valamarovim hotelima, kampovima i ljetovalištima, iznosile između 1.200 i 1.800 eura neto, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih između 1.000 i 1.200 eura neto.

Novi program koji je uveden ove godine zove se Krov nad glavom i njime se stalnim zaposlenicima, zaposlenicima na određeno i stalnim sezoncima u programu V+3, nudi dodatak za najam stana u destinaciji u kojoj su zaposleni. Program je namijenjen djelatnicima i njihovim obiteljima koji stanuju ili žele stanovati u destinaciji kroz cijelu godinu, a koji si do sada nisu mogli priuštiti adekvatan stambeni prostor zbog visokih cijena najma u turističkim destinacijama. Baš kao i nekada, kad se stambeno pitanje zaposlenicima rješavalo zahvaljujući sredstvima uplaćenim u Fond zajedničke potrošnje, osiguravanje prostora za stanovanje i danas je od izrazite je važnosti za zadržavanje i privlačenje ključnih djelatnika u turističkom sektoru i za, uostalom, ostanak domaće radne snage u Hrvatskoj.

Projekt Kuća Valamar

Još jedan od programa, na koji su u Valamaru izuzetno ponosni, je projekt Kuća Valamar koja predstavlja koncept osiguranja kvalitetnog smještaja i prehrane sezonskih radnika tijekom njihova boravka u destinaciji u kojoj rade. Iz godine u godinu u kompaniji rade na tome da izvrsne uvjete smještaja i prehrane koje osigurava koncept Kuće Valamar osiguraju u svim svojim destinacijama, te je do sada u Kuće Valamar uloženo više od 19 milijuna eura. U koncept Kuće Valamar ulaze moderno uređeni objekti za sezonske radnike koji osiguravaju izuzetno komforne i ugodne uvjete boravka što uključuje opremljene jednokrevetne i dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom i toaletom, opremljenu kuhinju i blagovaonicu, posebnu prostoriju opremljena strojevima za pranje, sušenje i peglanje rublja, zajedničke prostorije za odmor i zabavu, te uređene vanjske prostore s klupama, roštiljem i vanjskim fitness spravama.

Valamarov program Family & Friends zaposlenicima, njihovim obiteljima i prijateljima, te svojim dobavljačima i poslovnim partnerima omogućava povlaštene cijene smještaja u svim Valamarovim hotelima, do čak 50 posto popusta uz korištenje Hrvatske turističke kartice.

(Foto: Valamar Riviera)

Umirovljenici na zajedničkom ručku (Snimio Antonio Paljuh)

Do sada je tu inicijativu Valamara prihvatilo više od 40 poduzeća, a poziv ostalima je i dalje otvoren. Poslovni partneri Valamara su svojim djelatnicima stavili na raspolaganje do 331,81 eura neoporezivih novčanih sredstava, kojima nositelj turističke kartice može podmirivati svoje troškove za korištenje usluga i proizvoda unutar turističke ponude u Hrvatskoj. Na taj se način Valamar aktivno uključio i dao snažnu podršku inicijativi Hrvatske turističke kartice, projektu Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta, čiji je cilj omogućiti hrvatskim građanima pristupačnije korištenje usluga u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Hrvatske. Uz to, zaposlenicima su putem ValamArtist kartice dostupni i brojni popusti na više od 300 prodajnih mjesta.

Isplata brojnih nagrada

Kako bi zahvalio zaposlenicima na uspješnoj godini, Valamar će tijekom ovog mjeseca isplatiti brojne nagrade. Zaposleni kroz cijelu godinu primit će 13. plaću i božićnicu u neto iznosu od 1000 eura. Sezonski djelatnici će također primiti božićnice u iznosu od sedamdeset do dvije stotine eura, ovisno o dužini rada u ovoj godini. Valamarovi zaposlenici primit će i dodatne nagrade, odnosno dar djeci u iznosu od 133 eura po djetetu, Valfresco bon od 133 eura za kupovinu svježih domaćih proizvoda, svoje najbolje zaposlenike i timove Valamar će nagraditi i dodjelom Hrvatske turističke kartice u iznosu do 350 eura, a vjerne dugogodišnje djelatnike očekuju i jubilarne nagrade.

Među pogodnostima koje zaposlenicima stoje na raspolaganju tu je i posebna vrtićka skupina za djecu onih koji žive i rade u Poreču, inicijativa koju je Valamar pokrenuo s Gradom Porečom, a tu je Family Day koji se organizira jednom godišnje i kada djeca zaposlenika mogu provesti dan u uredima Valamara u raznim destinacijama, uz aktivnosti i igru. Tu je i slobodan dan za roditelje prvašića na prvi dan nove školske godine, snažna podrška ugostiteljskim i turističkim srednjim školama kroz stipendije i prakse u Valamaru ili donacije opreme potrebne za podučavanje, te brojne druge inicijative i programi zbog kojih se u Valamaru ponose činjenicom da su već godinama jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj, te uvjerljivo prvi izbor među poslodavcima u turizmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater