posljedice požara

Od dijela danske povijesne burze ostala samo prazna ljuštura

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Polovica stare danske burze u potpunosti je izgorjela, a ostali su samo vanjski zidovi nakon što se u razornom požaru u utorak urušio krov, rekli su danski dužnosnici u srijedu.

Vatrena stihija koja je zahvatila 400 godina staru znamenitu zgradu srušivši joj toranj, zbog čega mnogi događaj uspoređuju s požarom u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019., još uvijek gori na pojedinim teško dostupnim mjestima.

Otprilike je polovica zgrade izgrađene u nizozemskom renesansnom stilu spašena, premda je nastala šteta i dalje golema budući da je zgrada morala biti natopljena vodom.

"Sve što su nekoć bile građevinske strukture i pregrade među katovima iznutra je izgorjelo", rekao je šef operacija kopenhaške vatrogasne službe Frank Trier Mikkelsen za Reuters, govoreći o najgore pogođenom dijelu zgrade.

"Ostali su samo vanjski zidovi, ostavljajući praznu ljušturu", rekao je.

Gašenje požara trajalo je dulje od očekivanog zbog zaostalih žarišta plamena u ruševinama koja i dalje tinjaju, a očekuje se da će napori gašenja trajati barem do četvrtka ujutro.

Veliki kontejneri postavljeni su preko noći kako bi poduprli oštećene zidove i spriječili urušavanje povijesnih ciglenih zidova, rekao je Mikkelsen.

U zgradi se više ne nalazi burza, već služi kao sjedište Gospodarske komore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini