francuska 

Pariška policija rastjerala prosvjed za Gazu pred Sorbonom

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Policija je rastjerala desetke prosvjednika koji su kampirali u dvorištu Sveučilišta Sorbone u Parizu u ponedjeljak kako bi prosvjedovali protiv rata u Gazi, rekao je tamošnji student.

Prosvjedi su održani tri dana nakon prosvjeda na elitnom sveučilištu Sciences Po u glavnom gradu i uslijedili su nakon skupova protiv sukoba u kampusima diljem Sjedinjenih Država.

"Imamo sve razloge, kao na Yaleu, Columbiji, Sciences Po ... da osudimo ono što vidimo da se događa", rekao je student, koji se predstavio samo kao Leonard, na drugom skupu ispred ulaza u Sorbonu. 

Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu, zatvorilo je svoje zgrade tijekom mirnih prosvjeda. Studenti su skandirali 'Oslobodite Palestinu' i pozvali instituciju da osudi Izrael.

Ukupno 253 taoca zarobljeno je u napadu Hamasa na južni Izrael 7. listopada. Prema izraelskim podacima pripadnici Hamasa u napadu su ubili oko 1200 Izraelaca.

Izrael je uzvratio nametanjem opsade Gaze i zračnim i kopnenim napadom. Izraelska vojska u tim je napadima ubila najmanje 34.488 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Nekoliko francuskih političara, uključujući Mathilde Panot koja predvodi ljevičarsku LFI skupinu zastupnika u Nacionalnoj skupštini, pozvali su pristaše na društvenim mrežama da se pridruže prosvjedima na Sorboni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum