plenković u mostaru

Najavio nastavak potpore BiH prema integraciji u EU

| Autor: Hina
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak u Mostaru otvaranje pristupnih pregovora BiH s EU ključnom prekretnicom za tu zemlju i najavio snažnu potporu Hrvatske u nastavku toga puta koji po njemu treba osigurati jednakopravnost triju  konstitutivnih naroda. 

Plenković je to rekao na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva na kojem je Hrvatska zemlja partner.

"Ovaj sajam dolazi u vrijeme posebno važno za BiH" nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU-a, izjavio je Plenković.

"Značaj te odluke je dalekosežan, definira budućnost i europski put BiH s tri konstitutivna naroda i svih građana", dodao je.

Hrvatski premijer je ocijenio da je pred BiH težak put koji podrazumijeva transformaciju cijeloga društva i države te obećao da će u tome imati golemu potporu Hrvatske.

Za Hrvatsku je BiH među pet glavnih izvoznih tržišta i druga po investicijama iz Hrvatske, a prošle godine robna razmjena je iznosila nešto manje od četiri milijarde eura.

Plenković je ponovno pozvao političare u BiH da se dogovore o izgradnji Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH koja bi omogućila diverifikaciju opskrbe plinom te zemlje.

Na 25. međunarodnom sajmu u Mostaru sudjeluju 42 tvrtke iz Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum