europsko prvenstvo u rukometu

Hrvatska večeras otvara drugi krug EP-a, riječko krilo nudi recept za Galske pijetlove

| Autor: Igor Duvnjak
(Reuters)

(Reuters)


Rukometaši su zaključili prvo poglavlje Europskog prvenstva, od danas dvanaest najboljih, među kojima je i Hrvatska, započinje drugu fazu turnira. Za vojsku hrvatskih navijača dobra je vijest da su njihovi ljubimci u krugu odabranih, loša je što u tu fazu natjecanja stižu s jednim umjesto s dva boda, nije im išao u prilog austrijski remi sa Španjolskom. Nakon pobjede nad Rumunjima izbornik Goran Perkovac i njegova momčad oprostili su se od Mannheima i vlakom su se zaputili u Köln.

U tamošnjoj Lanxess Areni, sportskom ponosu grada i cijele Sjeverne Rajne – Westfalije, na velikoj pozornici za velike predstave koja prima više od 18.000 ljudi nastojat će se probiti u najuži krug boraca za odličja. Mogu pritom računati na pomoć navijača koji su punili tribine u Mannheimu, bit će tako i u Kölnu od večerašnjeg velikog dvoboja s Francuskom pa nadalje.

– Kod vas je južina na Kvarneru? A ča da ti rečen, ćo – poručuje onako po domaći riječko ljevoruko desno krilo Filip Glavaš iz Njemačke. – Kod nas je prava zima, ovdje vani je snijeg, nagledali smo ga se vozeći se vlakom iz Mannheima, gdje je iza nas ostala ova prva faza Europskog prvenstva, prema Kölnu gdje od danas pa nadalje nastavljamo ovaj naš put na ovom velikom turniru.

Na dobrom putu

Izabranici izbornika Gorana Perkovca su fantastično startali u svojoj B skupini natjecanja, kada su razarali španjolsku obranu, nakon čega je viđeno teško čupanje s Austrijancima za podjelu plijena. Ta Austrija je pak potvrdila snagu sa Španjolskom za koju je remi s momčadi izbornika Aleša Pajoviča ravan porazu. Prvi put u povijesti Španjolci su ispali u prvom krugu Europskog prvenstva, do sada su, naime, bili jedini kojima se to nije dogodilo. Viceprvaci Europe su došli na EP sa šest uzastopnih polufinala, neće braniti srebro, no to je njihov problem. Hrvatska, koja brine svoje brige, oprostila se od Mannheima očekivanom pobjedom nad Rumunjskom.

– Dojam je da smo mi do sada odradili svoj dio posla onako kako treba. Istina, možda je malo ostala boljka poslije one utakmice s Austrijom, s obzirom na to da smo na koncu u novu fazu Europskog prvenstva prenijeli samo jedan bod. Međutim, mislim da igramo dobro i da smo na dobrom putu, a jasno, sada nas zapravo čekaju one prave, bitne utakmice, ustvari eliminacijski dvoboji gdje moramo pokazati i karakter, i naravno – kvalitetu. Također i veliku borbenost te iskazati veliku želju za osvajanje medalje.

Na tom putu, koji Filip ocjenjuje pravim, našla su se i dva neugodna kamenčića u cipeli. Ljevoruki golgeter Ivan Martinović je ozlijedio rame i prerano je, nažalost, završio veliki turnir. Srećom, Luka Lovre Klarica ga je odlično zamijenio. Drugi je problem bila viroza riječkog pivota Verona Načinovića te jedan od ključnih igrača hrvatske obrane i napada nije mogao pomoći momčadi protiv Rumunja.

Riječki dečki

Među riječkim ljubiteljima sporta se uz EP sa zadovoljstvom ističe trio reprezentativaca rođenih u Rijeci koji i u Njemačkoj na sebe skreću pozornost. Uz Verona Načinovića na crti i Tina Lučina na beku, na desnom krilu je Filip Glavaš, čije su fotografije zaredale u novinama, izborio je mjesto i na naslovnici.

– Zadovoljan sam svojim nastupima, mislim da igram stvarno dobro. Imam nešto manju minutažu, ali što reći kada mi tu kolega Mario Šoštarić igra sjajno. Presretan sam zbog njega, imamo stvarno pravi odnos. Nitko sretniji od mene kada on uspije, kada on igra kao da ja igram. Zadovoljan sam i što smo na pravom putu, a i što su riječki dečki neka okosnica reprezentacije. To je veliko zadovoljstvo.

– Sigurno da je ozljeda Martinovića utjecala na neke stvari, svima nam je teško pala ta »Martina« nezgoda s ramenom. Kada je riječ o Načinoviću, vjerojatno je bolje da je Veron odmorio u toj utakmici s Rumunjskom zbog njegova zdravlja, pametnije je što nije igrao kako bi bio spreman za ovu današnju utakmicu s Francuzima.

U velikim utakmicama, kao što su i ove na Europskom prvenstvu, uza sve one igračke kvalitete, jednako je važna i mentalna čvrstina u duelima s vrlo kvalitetnim suparnicima koji su pred hrvatskom momčadi. Pogled na skupinu I Europskog prvenstva izaziva uzdahe. Nasuprot Glavašu i prijateljima su redom reprezentacije dužne svakog poštovanja, spominjanje Francuske, Mađarske, Islanda te na koncu domaćina Njemačke ostavlja dojam ulaska u »lavlju špilju« u kojoj Hrvatska mora itekako »pokazati zube, isukati kandže«.

– Istina je da su pred nama itekako kvalitetne reprezentacije, ali na to gledamo vrlo jednostavno, na način da svakoga moramo pobijediti, da pritom moramo dati svoj maksimum u igri u svakoj utakmici. Nasuprot su nam vrlo ozbiljne reprezentacije, ipak je ovo jedno Europsko prvenstvo. Nije to samo neki lagani turnir, ovo je jedno vrhunsko međunarodno natjecanje.

Velesila

Kao i u nogometu, Francuska je isto tako dugogodišnja velesila i u rukometu. Večerašnja hrvatska prepreka je najviše međunarodne razine, ova reprezentacija s pedigreom se naosvajala medalja. Kada je riječ o titulama, ima čak tri olimpijska zlata, uz to i šest svjetskih te tri europska zlata. »Galski pijetlovi« žele zapovijedati i u njemačkom dvorištu, u derbiju svoje skupine su tako s 33:30 nadmašili domaćine i kao pobjednik svoje skupine stigli su u drugu fazu EP-a s dva boda. Vrijeme kao da ne prolazi za njihovu legendu naših korijena, titulu igrača utakmice s Njemačkom dobio je 39-godišnji Nikola Karabatić, u tom duelu strijelac četiri gola, dok je inače u sastavu izbornika Guillaumea Gillea s golom više najefikasniji Kentin Mahe.

 Francuzi dugo godina igraju zajedno, pritom igraju jako dobro, tvrdi su. Imaju čvrstu obranu i dobru tranziciju u napad. U tom svom stilu igraju već godinama i dugo su u vrhu. Uostalom, o njihovoj kvaliteti i ne treba trošiti previše riječi. Njihove igre i rezultati govore sami za sebe. Mi pak s njima moramo igrati svoju igru. U ovom kratkom vremenu do utakmice smo ih još analizirali i idemo ih pokušati pobijediti – kaže Filip Glavaš o dvoboju koji večeras počinje u 18 sati.

Nikola Karabatić: Bit će jako vruće

Nikolu Karabatića još pet golova dijeli od rekorda europskih prvenstava koji drži Gudjon Valur Sigurdsson. Prilika za smanjenje zaostatka je danas protiv Hrvatske.

– Bit će jako teško, vidjeli smo da Hrvatska ima puno navijača i bit će jako vruće, a na Europskom prvenstvu nema lakih utakmica, svaka je utakmica velika borba. Imamo četiri utakmice i nadamo se ulasku u posljednja četiri – poručio je Nikola Karabatić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini