POSEBAN NABOJ

EUROPSKO PRVENSTVO U RUKOMETU: Večeras ključni megdan s Nijemcima. Červar upozorava kako se trebaju ponašati igrači u toj utakmici

| Autor: Portal Glas Istre

"To je utakmica posebnog naboja i bitno je da su naši igrači smireni i racionalni, a ne euforični.", kazao je uoči dvoboja s Njemačkom na Europskom prvenstvu u Beču izbornik hrvatske reprezentacije Lino Červar.

U drugoj utakmici skupine I drugog kruga Hrvatska i Njemačka igraju večeras u 20.30 sati, a pobjedom bi hrvatski rukometaši praktički osigurali polufinale jer bi imali četiri boda više od Nijemaca.

- Sve je otvoreno, moramo se koncentrirati na tu utakmicu. Znamo da ćemo za protivnika imati jednu vrlo moćnu momčad, s dosta kvalitetnih pojedinaca, koji igraju u najvažnijim i najvećim klubovima. Mi moramo pružiti discipliniranu, taktičku igru, moramo pokazati veliku upornost, strpljivost i zalaganje kroz cijelu utakmicu. Njima je to ključna utakmica za polufinale i moraju nas dobiti, kazao je hrvatski izbornik.

Njemačka je jedna od najmoćnijih selekcija svijeta, trostruki svjetski i dvostruki europski prvak, s najjačom ligom, velikim mogućnostima i tradicionalno je neugodan suparnik za Hrvatsku. Na ovom prvenstvu njihova glavna snaga leži na krilima i na crti: Hendrika Pekelera, Patricka Wienceka, Janika Kohlbachera i Johannesa Golu, koji su zajedno dali 25 od 119 njemačkih pogodaka, ali uz samo četiri promašaja. A tu su i fantastična krila Uwe Gensheimer, Tobias Reichman i Timo Kastening te sjajni vratar Andreas Wolf.

Dobra strana te priče je činjenica da između Hrvatske i Njemačke nema tajni jer tu je mnogo klupskih suigrača iz Kiela, Leipziga, Melsungena, pa čak i poljskog Kielcea. To potvrđuju i posljednja tri međusobna susreta koja su sva otišla na stranu našeg sutrašnjeg suparnika i to sva tri s pogotkom razlike. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkom u Koelnu domaćini su slavili s 22-21, uz obilatu pomoć sudaca. U listopadu su igrana dva prijateljska susreta u Zagrebu i Hannoveru, a oba su otišla na stranu Njemačke (25-26, 23-24).

Inače, Hrvatska i Njemačka odigrale su do sada na velikim natjecanjima 11 susreta. Hrvatska je dobila sedam, jedanput je bilo neodlučeno, a tri su pripala Nijemcima. Na Europskim prvenstvima imali smo četiri međusobne utakmice, prve tri 1994, 1996, 2000 pripale su hrvatskoj reprezentaciji, a onaj posljednji Njemačkoj.

- Bilo bi kobno da protiv Njemačke mi budemo ti koji će biti pod pritiskom. Imamo četiri boda, oni dva manje i oni će biti pod puno većim psihološkim opterećenjem, a nama ta utakmica nije "biti ili ne biti". Trebamo u utakmicu ući smireno, znamo svoje kvalitete i moramo biti koncentrirani te "samo" igrati svoju igru, kazao je Luka Cindrić.

Cindrić vjeruje da će presuditi hrvatska obrana na čelu sa sjajnim Domagojem Duvnjakom.

- Nema više favorita, to najbolje potvrđuje sudbina Danaca i Francuza. Više ne možeš protiv nikoga igrati s 90 posto, moraš stalno biti na "110 posto" jer se rukomet promijenio unatrag posljednjih par godina. Danas ga igraju svi i svatko svakoga može pobijediti. Naš glavni adut je "5-1" obrana, koja se može adaptirati na svaku vrstu napada jer naš prednji u toj obrani može čuvati protivničke najopasnije vanjske igrače. Tako radimo probleme svakoj momčadi na svijetu jer nitko je ne igra i jako se teško prilagoditi na nju. Većina na svijetu igra "6-0" ili drugačiji od našeg "5-1" i nas protivničke momčadi ne znaju napadati već srljaju u sredinu jer su primorani na to, a tu smo mi najgušći. To je naša najveća kvaliteta. Duvnjak to igra i u Kielu te radi to na fantastičan način. Igra pametno, sjajno čita igru i s njim je obrana gusta i pokretljiva, ističe Cindrić.

Protiv Njemačke si "kauboji" ne smiju dozvoliti da upadnu u "crnu rupu" jer u ovakvim se utakmicama takva pogreška više gotovo ne može nadoknaditi.

- Moramo biti spremni smiriti se kad shvatimo da se to događa. Ne dozvoliti da i dalje tonemo, nego se što prije izvući iz krize. Nemoguće je odigrati svih 60 minuta idealno i moramo biti zadovoljni kako je sve skupa izgledalo dosad, poručuje Cindrić.

Iako Njemačka nije u najužem krugu kandidata za naslov, uvijek je dovoljno blizu da može do kraja.

- Imaju odličnu obranu, golman se može razbraniti i treba biti oprezan s njihovom tranzicijom. Nemaju neku posebnu zvijezdu, a najveća prednost im je to što svi igraju u Bundesligi. Opasni su, ali imamo mi svoje šanse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of