KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ovo možda niste probali - Kruh od kokosovog brašna

| Autor: Jasna ORLIĆ

Kruh naš svagdašnji treba biti prilagođen prehrani. U ponudi ima beskrajno puno vrsta kruha, ali kada želimo odabrati nešto što nam odgovara obično je to preskupo ili manje kvalitetno.

Bezglutenski kruh kojemu mnogi pribjegavaju, posebice oni koji imaju problema sa štitnjačom, izuzetno je skup. Prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata zahtjeva posebnu vrstu kruha.

Kokosovo brašno postalo je jedna od omiljenih prehrambenih namirnica u vegetarijanskoj, bezglutenskoj i prehrani za dijabetičare. Zbog velikog udjela vlakana, nešto bjelančevina, zdravih masti, a niskog glikemijskog indeksa i malog broja kalorija, postaje sve popularnije i među onima koji žele smršaviti.

        To su neki od razloga zbog kojih pribjegavamo kod kuće ispeći peciva ili kruh. Tražimo recepte na facebooku i raznim portalima, isprobavamo dok ne dođemo do željenog rezultata. Međutim, uvijek dobro dođe promjena od rutine, pa ovdje navodim dva recepta koja sam isprobala. Do sada najbolji mi je kruh od kokosovog brašna i jogurta ili kefira. Lagan je ukusan. Recept je objavila Sandra Gojani na svom blogu.

        Za njega je potrebno šest većih jaja, 60 grama kokosovog brašna - pravog kokosovo brašno, ne ribani kokos koji stavljamo u kolače. Zatim 20 grama psyllium praha, 1/2 žličice soda bikarbone, 1/2 žličice soli, 60 grama maslaca, 100 grama jogurta, ili kefira 10 mililitara octa.

        Pomiješaju se suhi sastojci, kokosovo brašno, psyllium prah, soda bikarbona i sol. Posebno se rastopi maslac i u njega se doda kefir i ocat. U drugoj se posudi mikserom umute cijela jaja. Postepeno se jajima dodaju suhi sastojci uz neprekidno miksanje. Nakon toga doda se prethodno rastopljen maslac pomiješan s kefirom i octom. Miješa se mikserom dok se sve ne objedini. Tijesto sam izlila u duguljasti kalup u koji sam prethodno stavila masni papir. Poravnala lopaticom, a može se na kraju premazati maslinovim uljem i posuti sjemenkama. Pekla sam ga u pećnici na 190 stupnjeva 35 minuta. Pred kraj pečenja čačkalicom se provjeri je li gotov. Ako je suha, kruh je pečen.

        Ranije sam pekla jednostavniju varijantu istog kruha, ali je imala više okus po jajima. Ako to ne smeta navodim i drugi recept u kojem ne treba psyllium prah. Izmiksa se šest jaja, doda 120 mililitara kokosovog ulja. Kada se to sjedini dodaju se ostali sastojci - 100 grama kokosovog brašna, pola žličice soli i jedna žličica praška za pecivo. Miješajte dok sve ne postane jedinstvena smjesa bez grudica. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa premjestite u kalup za kruh u kojem je papir za pečenje. Peče se na 190 stupnjeva oko 35 minuta, ovisno o pećnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum