DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE

U Galeriji C8 prezentirana dva važna svjetska nalazišta


Nastavljajući iznimnu suradnju, Arheološki muzej Istre u Galeriji C8 pred brojnom je publikom ugostio izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu: "Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho".

Zanimljiva otkrića

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je da je riječ o vrlo dobroj suradnji dvaju arheoloških muzeja - pulskog i zagrebačkog, što je istaknuo i ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić. Izložbeni projekt "Dvije prapovijesne riznice Portugala" prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

- Izložba "Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho" prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audio-vizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest ovog važnog nalazišta. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, rečeno je na otvorenju izložbe.

- Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama, kazao je Mihelić.

Autori izložbe

Autorice izložbe su Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory LARC|DGPC); Vânia Carvalho (Leiria Museum), Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque). Autorice likovnog postava u Arheološkom muzeju Istre su Nina Gostinski i Sunčica Nagradić Habus (Arheološki muzej u Zagrebu). Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe djelo je Nedeljka Špoljara (Senses Design Factory). Izložba se može pogledati do 12. svibnja, a ulaz je slobodan. Nazočne su pozdravili i portugalski veleposlanik u RH Jorge Manuel de Silva Lopes te pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum