OTVORENJE U PETAK

Izložba "Abracadabra" u Galeriji C8

| Autor: Mladen RADIĆ

U petak u podne u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre otvara se izložba "Abracadabra. Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar".

Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije. U antičkoj Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.

Kroz nalaze iz fundusa Arheološkoga muzeja Zadar (150 kataloških jedinica) i 18 panoa, bogati katalog od 120 stranica predstavljena je tema malo poznata široj javnosti. Autorica izložbe je dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja Zadar. Ulaz na izložbu je slobodan, a može se razgledati do 27. listopada svakodnevno od 9 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum