LABIN: DVA IZLOŽBENA PROJEKTA

"Studija za Gubilište" Matije Debeljuha i "Gledanje boja" Marcusa Pericinia


Labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada svečano je u labinskoj gradskoj galeriji u nazočnosti velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti istovremeno otvorila dvije izložbe što je prava rijetkost. U prostoru Gradska galerija Labin svojom se instalacijom Studija za gubilište predstavio mladi vodnjanski umjetnik Matija Debeljuh, a u crkvici Sv. Stjepana preko puta galerije, mladi Švicarac Marcus Pericin koji je završio studij medicine u Baselu i studij umjetnosti u Zurichu, sa radom kojeg je nazvao naziv „Seeing colors“.

Debeljuh je već izlagao u Labinu u sklopu Industrijskog bijenala i ranije nekoliko puta u Lamparni ali ovo mu je prva izložba u gradskoj galeriji.

-Ova se izložba nadovezuje na film koji trenutno radim, film se zove Gubilište po motivima Mirka Kovača. Cijela izložba se zove Studij za gubilište jer u svom radu istražujem proces rada na filmu. Inspirirala me knjiga Mirka Kovača i onda sam napravio svoju slobodnu reinterpretaciju romana kroz neku eksperimentalnu prizmu. S ovom izložbom nastavljam svoj umjetnički rad u procesu odnosa između galerijskog prostora i filma, rekao nam je Matija Debeljuh.

Marcus Pericin kojem je otac rođen u Puli, a ima i rodbinu u Labinu u sklopu izložbenog programa međunarodnih suradnji Gradske galerije Labin predstavio je u Crkvici Sv. Stjepana instalaciju pod nazivom "Seeing Colors", prijevodu vidjeti boje ili gledanje boja. U instalaciji "Seeing colors" animirana svjetlost projicira se na hrpe obojenih pigmenata. Ovisno o spektralnom sastavu svjetlosti, percipirana boja pigmenta mijenja se od šarene do sive te tako stvara fascinantno iskustvo boje i svjetla, koje poziva posjetitelje na razmišljanje o vlastitom viđenju boja. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater