TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

GRADSKE ČETVRTI MO Šijana među gospodarski najaktivnijima u Puli: Najveći infrastrukturni pothvat bit će rekonstrukcija Ulice 43. istarske divizije

Svjesni smo da je riječ o zahtjevnom projektu i da Grad Pula i Pragrande ulažu velike napore da se čim prije osiguraju pretpostavke kako bi se započelo s konkretnim radovima, kaže predsjednik MO-a Šijana Alen Drandić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Mjesni odbor Šijana obuhvaća područja gradskih četvrti Šijana, Monteghiro i prigradskih naselja Valica-Ilirija, Vidrijan i Vernal, a to je područje na kojem živi gotovo 7.000 stanovnika. Radi se o mjesnom odboru koji, među ostalim, karakterizira velika gospodarska aktivnost budući da se na tom području nalaze brojni trgovački centri i druge tvrtke. Tome je svakako doprinijela u prometnom smislu gotovo idealna pozicija uz moderno uređen ulaz u grad, koji je zaokružen rekonstrukcijom dionice od Stancije Peličeti do Šijane i izgradnjom rotora te sustava odvodnje gornjeg dijela šijanskog sliva s estetskim uređenjem lokacije oko najvećeg rotora.

Siguran ulaz u grad

Investicija čija vrijednost premašuje 70 milijuna kuna, a čiji su investitori, u suradnji s Gradom Pulom, bili Hrvatske ceste i Hrvatske vode, podigle su standard življenja i poslovanja u čitavoj zoni uz dodatno otvaranje razvojnog potencijala na području MO-a Šijana, ali i cijeloga grada.

- Zahvaljujući četverotračnoj dionici od St. Peličeti do Šijane, kružnom toku i retenciji, Pula ima funkcionalan, kvalitetan i siguran ulaz u grad. Ovi vrijedni infrastrukturni projekti doprinijeli su razvoju Pule, gospodarstvu i prvenstveno građanima. Drago mi je što smo uspjeli financijska sredstva vratiti u Pulu jer i Puljani pune proračune Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić

Osvrnuo se i na naredne planove koji se prije svega odnose na nastavak projektiranja rekonstrukcije Ulice 43. istarske divizije čija je realizacija direktno ovisna o početku rekonstrukcije šijanskog kolektora za koje aktivnosti je u proračunu za ovu godinu osigurano 400 tisuća kuna. Na toj je prometnici prethodno izvršeno reprogramiranje semaforskog uređaja koji je sada u detektorskom sustavu rada te su u više navrata popravljane kolničke konstrukcije kao privremeno rješenje do konačne rekonstrukcije ceste. No, ono glavno tek predstoji.

- Najveći infrastrukturni pothvat na području Mjesnog odbora Šijana svakako će nam biti rekonstrukcija Ulice 43. istarske divizije i spajanje na obalni kolektor. Svjesni smo da je riječ o zahtjevnom projektu i da Grad Pula i trgovačko društvo Pragrande ulažu velike napore da se čim prije osiguraju pretpostavke kako bi se započelo s konkretnim radovima, kaže predsjednik MO-a Šijana Alen Drandić.

Od ostalih aktivnosti u sklopu programa građenja za ovu godinu, može se istaknuti i osiguranih 200 tisuća kuna za dovršetak izgradnje 60 metara prometnice s javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom u Vinogradskoj ulici. Prisjetimo se da je nedavno okončana izgradnja rotora na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna ugovorene vrijednosti nešto manje od 5,5 milijuna kuna. Rotor je u lipnju prošle godine i službeno otvoren za prometovanje, a njegovom izgradnjom uspješno je riješena još jedna osjetljiva točka gradskog cestovnoga prometa.

Za sigurniji promet

Od značajnijih realiziranih projekata u prethodnom razdoblju treba izdvojiti izgradnju i rekonstrukciju Radničke ulice, izgradnju pristupne prometnice u poslovnoj zoni Šijana te asfaltiranje 350 metara Labinske ulice sjeverno od željezničko-cestovnog prijelaza kako bi se mještanima osigurali kvalitetniji uvjeti življenja. Potom je u nastavku dodatno asfaltirano više od dva kilometra nekada makadamske prometnice na dijelu Labinske ulice, od betonare Zagreb do Partizanskog puta, uz postavu odgovarajuće prometne signalizacije. Izvršena je i mjestimična sanacija kolničke konstrukcije Dukićeve ulice, a u sklopu izvanrednog održavanja Koparske ulice postavljeni su usporivači prometa te zamijenjeni stupovi javne rasvjete. Zamjena postojeće javne rasvjete novom u LED tehnologiji izvršena je i na Trgu 1. istarske brigade u sklopu uređenja prostora oko DVD-a Pula.

Također, asfaltiran je dio Ulice braće Levak kod tvrđave sv. Jurja, sanirano je semaforizirano raskrižje Koparske i Kukuljevićeve ulice te tom prilikom raskrižje uređeno i s novom prometnom signalizacijom. Uveden je jednosmjerni promet na dijelu Šandaljske ulice, postavljene su umjetne izbočine u Ulici Put od Fortica, a u Trinajstićevoj ulici obilježena parkirališna mjesta. Bitno je istaknuti i da su se, kao i na ostalim lokacijama u gradu, prilikom sanacije kolničke konstrukcije i nogostupa prilagođavali rubnjaci za kretanje osoba smanjene pokretljivosti.

Spomenimo i da je 2018. godine okončano proširenje gradskog groblja Monte Giro koje je zahvatilo sjeverozapadnu stranu postojećeg groblja u ukupnoj površini od 5.567 četvornih metara. Tom prigodom izgrađeno je 800 novih ukopnih mjesta. Zelene su površine unutar groblja dodatno oplemenjene sadnjom stabala i ukrasnog raslinja, a vrijednost ove investicije iznosila je 13,6 milijuna kuna.

Kako je istaknuto, MO Šijana jedan je od dijelova grada s najvećim brojem stanovnika te je ovdje uobičajeno stalno čuti smijeh s dječjih igrališta. Nedavno je u cijelosti rekonstruirano dječje igralište u Ulici Jurja Žakna koje privlači velik broj klinaca budući da je smješteno između brojnih stambenih zgrada. Milijun kuna iznosila je vrijednost investicije, a mališani su se obradovali novom vrtuljku sa sjedalima, klackalici za dvoje, kombiniranim spravama, tornju s toboganom te brojnim drugim igralima.

Dječja igrališta

Tu je i dječje igralište u Vitasovićevoj ulici koje, uz ostala igrala smještena na antistress podlozi, ima i njihalicu prilagođenu djeci s teškoćama u razvoju. Od posebnog je to značaja jer je inicijativa za postavu takvog igrala stigla iz Dječjeg gradskog vijeća Pule u sklopu projekta "Pulska igrališta i parkovi - pravo na igru za sve!" Nova igrala nabavljena su i za dječje igralište u Koparskoj, odnosno sukladno potrebama uređivala su se i nastavljaju se uređivati i druga igrališta na području mjesnog odbora.

- Roditeljima i djeci s područja našeg mjesnog odbora izuzetno je značajno da imaju mogućnost provođenja slobodnog vremena na dječjim igralištima gdje, osim svih blagodati boravka na svježem zraku i kretanja, djeca stječu nova prijateljstva i razvijaju socijalne vještine, kaže predsjednik MO-a Drandić dodajući da se svi problemi i zahtjevi rješavaju zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji s Gradom. "Uz redovno donošenje programa rada i financijskog plana, predlažemo i plan malih komunalnih akcija koji se upućuje nadležnim gradskim odjelima. Izglasani prijedlozi se prihvaćaju što nas posebno veseli", zaključio je on.

Područje je to velike naseljenosti pa su uređena i brojna dječja igrališta (Snimio Dejan Štifanić)

U kontekstu ulaganja u sadržaje za najmlađe bitno je osvrnuti se na kompletnu rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića "Zvjezdice", vrijednu više od 9,2 milijuna kuna gdje je umjesto starog vrtića s dvije skupine izgrađen novi s pet odgojnih skupina kapaciteta smještaja za stotinjak djece sa svim sadržajima. Vrtić raspolaže s pet soba za dnevni boravak djece s pripadajućim garderobama i prostorima sanitarija, zajedničkim višenamjenskim prostorom, distribucijskom kuhinjom, blagovaonicom, prostorom za odgojno-obrazovne, zdravstvene i ostale radnike, prostorima za uredsko poslovanje, spremištem i plinskom kotlovnicom.

Nisu izostala niti ulaganja namijenjena školarcima koji pohađaju Osnovnu školu Šijana. Kroz prethodna razdoblja rekonstruirana je kotlovnica, dograđena škola koja je dobila novu kuhinju s blagovaonom, dvije učionice s pripadajućim kabinetima, prostor produženog boravka, sanitarni čvor za osobe smanjene pokretljivosti kao i vertikalno podiznu platformu, ugrađena je energetski učinkovita rasvjeta, sanirani su podovi u svim učionicama i uredima, postavljena ograda oko škole i sportskih terena, ugrađeni termostatski ventili, a u tijeku je zamjena stolarije, dok se u ovoj godini planira izrada projektne dokumentacije za dogradnju šest učionica razredne nastave s pratećim sadržajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater