humanitarna akcija

Sredstva za Leona Kosanića prikupljena u cijelosti, a Nikola Pitinac će za Valenta hodati iz Pule do Rijeke

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Divne vijesti stižu nam iz Zagreba od mame malenog Leona, čije zdravstveno stanje pratimo već neko vrijeme, a za čiji je oporavak pokrenuta i humanitarna akcija. U posljednja dva dana prikupio se preostali potreban iznos od 40 tisuća eura za njegovu neurorehabilitaciju robotikom u privatnoj poliklinici, s čijim je prvim ciklusom Leon započeo sredinom proteklog mjeseca. Kako smo već i pisali, Leonu je prije dvije godine dijagnosticirana cerebralna paraliza, tip lijevostrana hemipareza. Iako je to dijagnoza za koju nema lijeka, uz redovitu neurorehabilitaciju on može voditi funkcionalan život i samostalno se brinuti o sebi.

Njegova mama Ivana Majstorović veli nam da Leon, otkako je krenula terapija, već malo bolje hoda. "On i inače hoda, ali otežano jer mu je jedna noga kraća, a i stopalo mu je za broj manje. Sad se već vide pomaci. Svaki dan intenzivno ima pet sati terapije, osim vikendom. Već mu je i trup stabilniji te automatski manje šepa", opisala nam je vidljive pomake kod Leona njegova mama.

Terapija je poprilično naporna i maleni se pritom podosta umori, jer mu uz robotsku u poliklinici kombiniraju i klasičnu fizikalnu te radnu terapiju. "Nekad bi i najradije odustao, ali terapeuti su odlični i znaju kako ga motivirati, što je jako važno. Kaže nam da mu je teško, ali odradi i ipak voli ići na terapije", opisuje nam ona, zadovoljna što terapija već sada pokazuje rezultate.

Ovaj ciklus terapije za Leona će završiti 15. lipnja, jer je zbog bolesti nešto kasnije i krenuo s njom pa su mu na poliklinici termin malo i produžili. Do prije ovog trenutka u sklopu humanitarne akcije "Zajedno za Leona - malog, velikog fightera" - petogodišnjeg Puljanina Leona Kosanića, cilj je bio prikupiti sredstva za ovaj tip terapije koja se pokazala najučinkovitijom kod takvih stanja.

"On će uskoro napuniti šest godina i za godinu dana bi trebao krenuti u školu. Međutim, liječnici su predložili da godinu kasnije krene u školu, budući da dijete ima skok u razvoju u dobi između šeste i osme godine te da bi ove dvije godine maksimalno trebalo iskoristi da svaka tri mjeseca dođe na tih osam tjedana terapije, na ovakav intenzivan način", pojasnila nam je mama. Inače, Leon je prije ove poliklinike krenuo na terapije na Goljak, jer je ta bolnica nabavila robote, međutim nije sve u robotima.

"Prvi put kad je on već postao dovoljno velik da može stati u te aparate, rekli su nam da je idealno da dođe za četiri mjeseca. Tih četiri mjeseca se protegnulo na pola godine. Sljedeći termin bio je za godinu, a naredni put, kad su ga sad u jedanaestom mjesecu otpustili, termin nam je tek za godinu i pol dana, što bi se vjerujem protegnulo i na dvije godine", opisuje ona dobro poznatu situaciju u sustavu. Svaka ta duža stanka utječe na njegovo generalno stanje, a iako roditelji s njime konstantno i kući vježbaju, od samog postavljanja dijagnoze i njegovih par mjeseci, u ovom njegovom uzrastu ništa mu ne može pomoći kao što to može robotika. Zahvaljujući dobrim ljudima Leon će to sada i ostvariti.

"Neki su nas pitali je li nam to što pomoć tražimo putem humanitarne akcije možda neugodno, ali vjerujte, ja sam posebno mirna jer napokon znam da ćemo mu pružiti ono što mu je najbolje, a inače to nikako sami ne bi mogli", potpuno iskreno govori mama Ivana i prije nego što je saznala da je akcija u potpunosti urodila plodom.

Ne krije ni zahvalnost odazivom, podrškom i pomoći ljudi koji su zajedničkim snagama omogućili Leonu da dobije ono što mu treba. Ima tu i pojedinaca koji su pokrenuli dobru energiju među ljudima, a jedan od njih je sportaš i trener Nikola Pitinac koji ima namjeru ove subote hodati kroz 24 sata od Pule do Rijeke, a sve već neko vrijeme objavljuje i na društvenim mrežama. Prvotna namjera bila mu je da hoda za Leona i Valenta Hrvatina, u sklopu humanitarne akcije "Za Valenta od srca", međutim kako su sredstva za Leona već prikupljena, Pitinac ne odustaje i hodat će za Valenta.

"Moj je cilj i dalje isti, da prohodam tih 100 kilometara. Krećem iz Kampa Stoja u noći s petka na subotu u tri sata ujutro. Vjerujem da ću to uspjeti, kao što vjerujem da sam ljude jednim dijelom potaknuo i da uplate za humanitarnu akciju. Volio bih da se danas, sutra sredstva prikupe i za Valenta, što je i moj cilj i spreman sam mu na ovaj način pridonijeti", odlučan u svojoj namjeri govori Pitinac. Volja je tu, motivacija i ciljevi su tu i naš hodač nema nikakve sumnje da će u njemu uspjeti, a i ostali će taj podvig na svoj način pratiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of